Promocija i stalna postavka Čepoćilima na Ciglanama u Sarajevu

0
1562
Čepoćilim je mozaik sa šarom bosanskog ćilima, kojim promoviše kulturnu baštinu na inovativan način

Turistička Zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) je prepoznala ‘Čepoćilim’, mozaik od PVC čepova sa šarom bosanskog ćilima, kao novu turističku atrakciju Kantona Sarajevo, i finansirala njegovu stalnu postavku.
Zahvaljujući TZKS mozaik veličine 3×10 m i uloženi trud na njegovoj izradi, koji je trajao preko 3 godine, zasluženo je dobio svoje mjesto u javnom prostoru. Udruženje Green Art je organizovalo 30 art eko-radionica u kojima je učestvovalo preko 520 sugrađana.
Projekat su podržali Općina Centar Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Ministarstvo kulture i sporta KS.
Umjetnički eksponat ‘Čepoćilim’ postavljen u javnom prostoru, kao stalna postavka na Ciglanama kod kosog lifta, a svečana pres-konferencija zakazana je za 8. juli.
‘Čepoćilim’ je mozaik sa šarom bosanskog ćilima, kojim promoviše kulturnu baštinu na jedan inovativan način: spoj ekologije i umjetnosti. Ideja o mozaiku od PVC čepova krenula je od 2013. godine kada je Alma Hrasnica Dervišević kreirala projektnu ideju i total dizajn projekta ‘Čepoćilim’, kojim je obilježena Evropska sedmica za redukciju otpada 2103. godine (EWWR). “Projekt su tada već novinari proglasili fenomenom, a podrška sugrađana nas je inpirisala da nastavimo sa radom na izradi najvećeg Čepoćilima, do sada. Čepoćilim je ujedno i simbol ekološki osvješćenog Kantona Sarajeva, primjer kako možemo reducirati otpad dajući mu novu upotrebnu vrijednost. U našem slučaju, u sredstvo likovnog izražavanja”, kaže Alma Hrasnica Dervišević, akademski grafički dizajnerkoja je izradila total dizaj i idejni koncept ‘Čepoćilima’.
Za realizaciju tog projekta i tehničku podršku zaslužan je Akif Dervišević, a za implementaciju je zaduženo udruženje Green Art.