Prvi put proglašeni BH Biznis lideri održivog razvoja

0
641
Lideri održivog razvoja: Cementara Kakanj, Isatis Software Solutions, dm, GOLD-MG i Coca-Cola HBC B-H Sarajevo

UNDP u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Švedske, sinoć je na svečanosti u Sarajevu nagradio bh. lidere održivog razvoja – kompanije koje rade izuzetne stvari uvođenjem i sprovođenjem mjera i aktivnosti za održivu budućnost, za postizanje Ciljeva održivog razvoja.
Nagrade su dodijeljene u kategorijama ‘Ljudi’ i ‘Resursi i okoliš’,a proglašen je i ukupni pobjednik za BiH.
Pobjednici u oblasti ‘Ljudi’: u kategoriji malih preduzeća za lidera održivog razvoja proglašena je kompanija Isatis Software Solutions; u kategoriji srednjih preduzeća Kakanj Cement, dok je u kategoriji velikih preduzeća titulu Lidera održivog poslovanja u BiH za 2019. ponijela kompanija dm drogerie markt.
Oblast ‘Resursi i okoliš’ su obilježili projekti kompanija: GOLD-MG d.o.o. Donji Žabar u kategoriji malih kompanija; u kategoriji srednjih preduzeća ponovo Kakanj Cement a u kategoriji velikih kompanija, titulu Lidera održivog poslovanja u BiH za 2019. ponijela je kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo.
Ukupni pobjednik, lider održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu je kompanija Kakanj Cement, za sveukupni doprinos u obje oblasti i posvećenost Ciljevima održivog razvoja čvrsto integrisanim u sve segmente poslovanja, sa osvojene tri nagrade – u kategorijama ‘Ljudi’ i ‘Resursi i okoliš’, srednja preduzeća i sveukupni pobjednik.
”Želim pohvaliti ovu inicijativu koja upućuje na to da u BiH postoji zavidan broj kompanija koje odgovorno posluju i odgovorno se ponašaju”, rekao je Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCement grupacije u BiH i Hrvatskoj.
”Švedska podržava implementaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH sa 1,1 milion eura sredstava plasiranih preko UN-u u BiH. Ako uopšte želimo da imamo budućnost moramo se okrenuti održivosti. Mnogo toga je na vladama i njihovoj odgovornosti, ali takođe je i na drugim sektorima u društvu, uključujući privatni sektor “, rekao je Švedski ambasador Anders Hagelberg.
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prva je godišnja nagrada u BiH s ciljem promovisanja napora privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u našoj zemlji, organizovana u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažman privatnog sektora, koji sprovodi UNDP i finansira Ambasada Švedske u BiH.
”Uspostavljanje partnerstva sa poslovnim sektorom na dostizanju ciljeva održivog razvoja je za Ujedinjene nacije od ključne važnosti. Ovom nagradom želimo da prepoznamo i proslavimo napore koje kompanije ulažu u odgovorno i održivo poslovanje a potom i motivišemo sve kompanije da slijede ove dobre primjere i da uče jedni od drugih”, rekla je Sezin Sinanoglu, koordinatorica UN u BiH.
Trofeji uručeni pobjednicima su idejno rješenje studentice Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo a napravljeni od bh. gline.Trofeje su pobjednicima uručili upravo oni koji će 2030. biti lideri održivog razvoja – mladi koji svojom posvećenošću, upornošću i snagom daju nadu da je ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine itekako moguće – Lejla Omerović, članica IT Girls inicijative, vlasnica startapa i suosnivačica nekoliko startapa u gejming industriji, Aldina Huseinović, BH reprezentativka u plivanju sa više od 200 osvojenih medalja, Edna Šunjić, reprezentativka BiH u alpskom skijanju i osvjačicu zlatne medalje Specijalnoj olimpijadi u Austriji 2018., Anja Gačić fudbalska reprezentativka Bosne i Hercegovine UW16, trenira dječake u Akademiji fudbala Sporting iz Teslića i aktivno igra u ŽFK Sloga iz Petrova, Boris Valešević dobitnik bronzane medalju na Internacionalnoj Olimpijadi iz matematike 2018., i bronzane medalje na Balkanskoj Olimpijadi za matematiku i Amina Hasanović, članica debatnog tima Pravnog fakulteta u Zenici koji se plasirao na 3. mjesto, među više od 100 timova na prestižnom MOOT debatnom takmičenju u Beču.
Osim dodjele nagrade, tokom SDG poslovne sedmice, u ponedjeljak i utorak, bili su organizovani besplatni webinari o održivom razvoju kao poslovnoj prilici, profitu uz smanjenje utroška resursa te poslovimai radnoj snazi budućnosti. Također, održana je i SuperTribe Softhouse sesija koja je okupila mlade poslovne lidere.