Prvi UNIQA samit zemalja jugoistočne Evrope: UNIQA SEE5 će oblikovati budućnost regije

Postizanje statusa poslodavca sa pet zvjezdica jedan je od najvažnijih strateških ciljeva UNIQA osiguranja

0
752
U Sarajevu održan prvi UNIQA samit zemalja jugoistočne Evrope

Podizanjem svijesti o značaju osiguranja i kreiranjem zajedničkih jednostavnih i pristupačnih proizvoda za svoje klijente uz ulaganje u inovacije i digitalizaciju, UNIQA će oblikovati budućnost tržišta osiguranja u regiji.
Ovo je zaključak prvog regionalnog summita UNIQA SEE, koji je okupio vodeće ljude iz regije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Hrvatska) koji brine o gotovo 2 miliona klijenata, ima 1.700 zaposlenih i ostvaruje 245 miliona eura bruto premije.

Adel Bahtanović: Uspjeli smo da iskoristimo najbolje prakse iz pet zemalja regije
Wolfgang Kindl: UNIQA grupa je u potpunosti i dugoročno predana SEE5

SEE region je treća najveća grupa kompanija u okviru UNIQA International-a, koji posluje u 15 evropskih zemalja. Saradnja 5 zemalja koja je započela u martu ove godine odvijala se u skladu sa strategijom rasta i daljeg razvoja kompanije, u kojoj je poseban fokus stavljen na zemlje jugoistočne Evrope (SEE). UNIQA snažno ulaže u ovu regiju kako bi klijentima pružila bolje i kvalitetnije usluge i prvenstveno je orijentisana na klijente, ali takođe ima snažan fokus na digitalizaciju i ulaganje u zajednicu i održivi razvoj.


Boris Palichev: Jačanje pozicije UNIQA-e u regionu

Govoreći o perspektivi regiona, svi učesnici su se složili da postoji ogroman tržišni potencijal, što potvrđuju i podaci o prosječnoj premiji po stanovniku. Na primjer, prosječna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj je 2021. godine bila 399 eura, u Bugarskoj 242 eura, u Srbiji 148 eura, u BiH 140 eura, a u Crnoj Gori 160 eura, što je znatno ispod prosjeka Evropske unije gdje je prosječna premija 2.085 eura.
Najzastupljenije osiguranje u svim zemljama regije je obavezno osiguranje od autoodgovornosti, ali dobrovoljno zdravstveno osiguranje, osiguranje imovine i osiguranja malih i srednjih preduzeća koja su sve traženija, imaju najveći potencijal rasta u cijeloj regiji.
UNIQA želi da se pozicionira u regiji kao pouzdan partner fizičkim licima, korporativnim klijentima i klijentima banaka. Podizanjem svijesti o značaju osiguranja u svakodnevnom životu i pružanjem adekvatne i prijeko potrebne pomoći u zaštiti od različitih rizika današnjice koje diktiraju globalni megatrendovi, kao što su demografske i društvene promjene, klimatske promjene i digitalizacija, uspješno će odgovoriti na sve današnje izazove.

UNIQA će investirati u nove i inovativne tehnologije i u najbolje talente u svojoj zajednici zaposlenih

U cilju razvoja modernih rješenja koja mogu da odgovore na sve zahtjeve klijenata, UNIQA će investirati u nove i inovativne tehnologije i u najbolje talente u svojoj raznolikoj zajednici zaposlenih. Postizanje statusa poslodavca sa pet zvjezdica jedan je od najvažnijih strateških ciljeva UNIQA osiguranja.
“UNIQA će raditi na jačanju svijesti o potrebi zaštite osiguranika i pružati jednostavna i brza rješenja svojim klijentima. Poslujući kao jedan tim, uspjeli smo da iskoristimo najbolje prakse iz pet zemalja regije i osmislimo agilan strateški koncept čiji benefit će osjetiti i naši zaposleni, a naročito klijenti. Poseban naglasak stavljamo na digitalizaciju i analizu podataka kako bismo ubrzali i pojednostavili procese, koji su ključni za proširenje našeg portfolija klijenata kao i preuzimanje liderske pozicije na tržištu osiguranja u SEE regiji koja je ostvarila najveći rast u UNIQA International-u od čak 12,8%”, istakao je predsjednik SEE regije Adel Bahtanović.
On je dodao kako će UNIQA građenjem dugoročnog partnerskog odnosa s klijentima i ulaganjem u modernizaciju i standardizaciju portfolija i procesa dodatno ojačati svoju poziciju na tržištu osiguranja u svim zemljama regije.
UNIQA grupa pruža punu podršku regiji, što je svojim prisustvom na summitu potvrdio Wolfgang Kindl, član Upravnog odbora UNIQA Grupe za međunarodna tržišta i klijente.
“UNIQA grupa je u potpunosti i dugoročno predana SEE5 od koje očekujemo da bude važan kontributor rasta i profita. Tokom proteklih par mjeseci proizašlo je mnogo konstruktivnih ideja, koje će zasigurno biti korisne, a eventualno i primjenjive na nivou Grupe. Zajedno rastemo i učimo jedni od drugih, a sve sa ciljem da zadovoljimo potrebe naših klijenata“, naglasio je Wolfgang Kindl.