Puštena u rad VE Mesihovina, prva vjetroelektrana u BiH

0
2214
Gradnja VE je planirana na planinskom području brda Škadimovac, na području općine Glamoč

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto pustila je danas u rad vjetroelektranu Mesihovina, jednu od najvećih vjetroelektrana na području jugoistočne Evrope i prvu u BiH.
Ukupna investicijska vrijednost tog projekta u općini Tomislavgrad je oko 82 miliona eura, a kreditna sredstva odobrila je Njemačka banka za razvoj – KFW u iznosu od 71 milion eura, dok je jedan milion osigurala njemačka vlada. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZHB.
Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja novinarima je kazao kako će električna energija proizvedena u VE Mesihovina poboljšati opskrbu električnom energijom.
Za Elektroprivredu HZHB ova vjetroelektrana znači veći godišnji prihod od oko 20 miliona KM i tako će sama vjetroelektrana vraćati sve svoje kredite i obveze, pojasnio je Gilja, dodavši kako će se investicija isplatiti za 15 godina.
Direktor Elektroprivrede HZHB najavio je kako je sljedeći projekt crpna hidroelektrana ‘Vrilo’ te da će to biti najveća investicija, vrijednosti preko 90 miliona eura.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako se prva vjetroelektrana u BiH gradila osam godina, ali da je ovo početak i put kojim ćemo ići te najavio još ovakvih projekata.
Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin kazao je kako će po koncesijskom ugovoru Općina Tomislavgrad dobiti 2,05 posto proizvedene i prodane električne energije, prenosi Fena.
Vjetroelektrana Mesihovina smještena je u centralnom dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6000 kilovat sati godišnje, vjetroelektrana Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava.