Pvi put u Srbiji: Instant plaćanje mobilnim telefonom

0
702
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković u Mercatoru u Beogradu obavila prvu transakciju instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije, dr Jorgovanka Tabaković, obavila je u Mercator hipermarketu u Beogradu prvu transakciju instant plaćanja u Srbiji IPS QR kodom Narodne banke Srbije (NBS) i pokazala kako u praksi funkcioniše instant plaćanje upotrebom mobilnog telefona.
Mercator-S je na ovaj način, kao inicijator IPS QR kod sistema plaćanja, razvio rješenje direktnog povezivanja dva sistema, banke i trgovca, koje je danas jedno od tehnološki najnaprednijih u Evropi. Instant plaćanje mobilnim telefonom na prodajnom mjestu trgovca upravo zato predstavlja najsavremeniju uslugu plaćanja koja svim potrošačima daje mogućnost da kupovinu obave na siguran, brz i jednostavan način, bez gotovog novca ili platnih kartica.
“Unaprijeđene aplikacije za mobilno bankarstvo sada omogućuju da putem IPS sistema Narodne banke Srbije izvršite instant plaćanje robe i usluga kod trgovaca koji prihvataju ova plaćanja. Danas je to najveći trgovinski lanac u Srbiji, Mercator-S sa preko 320 prodajnih objekata Roda, Idea i Mercator, u saradnji sa domaćom bankom Poštanskom štedionicom. Oni su prepoznali prednosti ovog načina plaćanja – niske troškove i trenutni prenos i raspoloživost novca“, rekla je guvernerka Tabaković.
Violeta Kovačević, izvršni direktor finansija u kompaniji Mercator-S, naglasila je da su ključni faktori diferencijacije te kompanije oduvijek bile inovacije i dodatni benefiti koje daje potrošačima.