Raiffeisen analiza: Očekivani realni ekonomski rast BiH u 2021. minimalno 3 posto

Bh. realni sektor bilježi značajan oporavak u prvom kvartalu 2021. godine, a ohrabruje i činjenica da se vide prve naznake oporavka domaće potražnje i privatne potrošnje kao najvažnijih generatora bh. BDP-a, navode analitičari Raiffeisen banke

0
875
Raiffeisen banka: Realni ekonomski rast u BiH u prvom kvratalu 2023. iznosio je 1,1% u odnosu na isti period lani

Covid-19 kriza je nesagledivo pogodila ekonomiju cijelog svijeta. Prema očekivanjima, ekonomija Bosne i Hercegovine zabilježila je najdublju recesiju u 2020. godini, s realnim padom BDP-a od -4,5% u odnosu na prethodnu godinu, a što je u skladu s prosječnim ekonomskim padom zemalja Jugoistočne Evrope (SEE) od -4,3% yoy.
Početak maja donio je stabilizaciju i završetak do sada najtežeg trećeg vala Covid-19 u BiH prema zabilježenoj stopi smrtnosti i broju slučajeva. Budući da je proces masovne imunizacije u našoj zemlji tek započet početkom aprila, te da Bosna i Hercegovina ima trenutno najnižu stopu vakcinacije u Evropi, nakon Ukrajine, od svega 4%, nameće se pitanje u kojem smjeru će se kretati ekonomija BiH u nastavku godine obzirom na rizike novog vala Covid-19.
“Realni sektor bh. ekonomije nudi veoma značajne pokazatelje oporavka na temelju dostupnih podataka za prvi kvartal 2021. godine te nam daje osnovu za optimizam u pogledu oporavka u drugoj polovini godine. Ključni indikatori koji snažno koreliraju sa kretanjem bh. BDP-a su zabilježili veoma impresivne stope rasta u prvom kvartalu. Oporavak strane potražnje na našim ključnim tržištima u EU rezultirao je impozantnim dvocifreni rastom bh. izvoza roba zaključno s martom (16,6% yoy), a koji se reflektirao i u snažnom oporavku prerađivačke industrije te proizvodnje električne energije. I ukupna industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 7,3% yoy u prvom kvartalu 2021., nakon dvije veoma teške recesijske godine za našu ključnu ekonomsku granu. Također, ohrabrujuća je i činjenica da u prvom kvartalu 2021. vidimo i prve naznake oporavka domaće potražnje i privatne potrošnje kao najvažnijih generatora bh. BDP-a, a što ilustrira pozitivno kretanje indeksa trgovine na malo te nivo prikupljenih indirektnih poreza i PDV-a”, navode iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH*.
Indeks trgovine na malo je u martu 2021. zabilježio pozitivnu stopu rasta na godišnjem nivou, prvi put od početka Covid-19 krize. To jasno ukazuje na poboljšanje potrošačkog sentimenta i na rast prometa u maloprodaji.
Ohrabruje i činjenica da rast bh. izvoza nije vezan samo za rast cijena roba na međunarodnom tržištu nego je oporavak bh. izvoza i industrije zabilježen u većini gotovih proizvoda. Stoga se može reći da je oporavak bh. realnog sektora široko raspostranjen i dobro diverzificiran.
“Naša trenutna prognoza ukupnog realnog ekonomskog rasta u 2021. godini je 3% yoy sa značajnim pozitivnim izgledima. Naš bazni scenarij bazira se na pretpostavci da će se proces masovne imunizacije u BiH značajno ubrzati u trećem kvartalu te dostići nivo od najmanje 40% do 45% vakcinisanih, a kako u trećem i četvrtom kvartalu 2021. godine ne bi došlo do značajnih eskalacija četvrtog vala Covid-19 koje bi eventulno dovele do dugotrajnog lockdown-a”, navode analitičari Raiffeisen banke koji su nedavno, u veoma jakoj konkurenciji, dobili priznanje za ‘Najboljeg prognozera za Bosnu i Hercegovinu’, te priznanja za prognoze vezane za tekući račun, BDP, te inflaciju. Riječ je nagradi koju dodjeluje Focus Economics, vodeći pružatelj ekonomskih analiza i predviđanja za više od 130 zemalja svijeta.
__________
*Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi te Austriji. Osnovana 1992. godine, danas je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini.