Raiffeisen: Očekuje se dodatno usporavanje ekonomije BiH u 2020. na 1,9 posto

Industrija i izvoz roba značajno podbacili u 2019., ekonomski rast niži od očekivanog. Očekuje se pozitivan doprinos maloprodaje i turističkog sektora rastu BDP-a BiH

0
2815
Raiffeisen: Po utvrđivanju sukoba interesa, Dobnigg je 19. marta podnio ostavku na svoju poziciju u Banci

U prvoj polovini 2019. godine zabilježen je nastavak usporavanja dinamike ekonomskog rasta u Bosni i Hercegovini koji je počeo još u posljednja dva kvartala prethodne godine, navode iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.
Negativni trendovi u oblastima industrijske proizvodnje i izvoza roba zabilježeni su prvi put od recesijske 2012. godine. U prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja koja čini 20% BDP-a pala je za 4,7% u odnosu na isti period prošle godine (yoy). Prvenstveno je to posljedica jednokratnih negativnih efekata zaustavljanja proizvodnje ključnih bh. proizvođača i izvoznika, ali i smanjenja proizvodnje zbog manje potražnje na ključnim evropskim tržištima. Zbog ovih negativnih trendova je i ukupan izvoz roba zabilježio pad za 2,3% na godišnjem nivou, ističu iz Raiffeisena.
Analitičari Raiffeisen banke navode da turistički sektor ostaje jedna od oblasti s najvišim dvocifrenim stopama rasta, očekivanim pozitivnim doprinosom BDP-u te očekivanim prilivom prihoda od izvoza turističkih usluga iznad milijardu eura.
Pozitivan doprinos na ekonomski rast će imati nastavak određenih radova na dionicama Koridora 5c, značajni regionalni infrastrukturni radovi te snažan rast stanogradnje.
“Ne strahujemo od nove recesije u 2019. godini obzirom da su loši pokazatelji u realnom sektoru donekle kompenzirani snažnim rastom maloprodaje i veleprodaje koje čine 21% BDP-a. On ukazuje i na snažan rast domaće potražnje i privatne potrošnje koja će biti ključni pokretač rasta ove godine i zabilježiti rast od 1,7% yoy. Domaća potrošnja je podržana rastom neto plata za 4% yoy, značajnim prilivom doznaka stanovništva iz inostranstva te rastom zaduženja i kreditiranja stanovništva kod domaćih banaka“, navode analitičari Raiffeisen banke.
Očekivana stopa ekonomskog rasta do kraja 2019. godine je revidirana naniže, na 2,2% u odnosu na isti period prošle godine. Razlog tome su lošiji rezultati u industriji i ukupnom izvozu roba koji su jedan od ključnih pokretača kretanja BDP-a u posljednje četiri godine.
Obzirom na rastuće rizike od globalnog usporavanja na koje ukazuju posljednji podaci s globalnih tržišta te i dalje prisutne eskalacije u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, rizike vezane za Brexit, krizu vezanu za auto i prerađivačku industriju Njemačke, kao i ekonomsku krizu u Italiji došlo je do revidiranja naniže očekivanog rasta BDP-a eurozone i Njemačke kao ključnog trgovinskog partnera BiH.
Budući da su vanjsko okruženje i očekivanja za 2020. dodatno pogoršana te da se očekuje dodatni pritisak na izvoz i proizvođače iz BiH očekuje se dodatno usporavanje ekonomije u 2020. na 1,9 posto.