Rast cijena nafte i gasa pogurala zaradu MOL Grupe u prvom kvartalu

0
447
MOL Grupa u prvom kvartalu ostvarila čistu CCS EBITDA od 664 miliona USD, godišnji rast 7%

MOL Grupa danas je objavila finansijske rezultate za prvi kvartal 2021. godine navodeći da je ostvarena čista CCS EBITDA u iznosu 664 miliona američkih dolara, šta je 7 posto više u odnosu na isto tromjesečje lani, unatoč trećem valu pandemije Covid-19 i posljedičnim ograničenjima putovanja i uvođenju restriktivnih mjera u srednjoj i istočnoj Evropi.
Rezultatima su pridonijeli snažan porast cijena nafte i gasa, rekordne petrohemijske marže i dobri rezultati Usluga kupcima. MOL Grupa generirala je pojednostavljeni slobodni novčani tok od 383 miliona dolara, šta predstavlja porast od 17 posto na godišnjem nivou.
“U prvom smo tromjesečju 2021. ostvarili EBITDA u iznosu većem od 660 miliona dolara, šta predstavlja veliko postignuće s obzirom na situaciju s pandemijom tokom proteklih nekoliko mjeseci. Posebno mi je drago šta vidim dobre rezultate i u petrohemijskom sektoru i u Uslugama kupcima, koji čine dva važna stupa naše transformacijske strategije. Drago mi je da je isplata dividendi nastavljena nakon šta je prošle godine bila otkazana, jer dobre rezultate dijelimo s našim ulagačima”, izjavio je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.
MOL Grupa je u istraživanju i proizvodnji EBITDA dosegnula 307 miliona dolara, što predstavlja porast od 66 posto u odnosu na rezultate ostvarene u prvom tromjesečju lani te 70 posto u odnosu na rezultate u četvrtom tromjesečju 2020. Dobri su rezultati bili potaknuti stalnim rastom cijena nafte i gasa i doprinosom polja ACG u Azerbajdžanu.
U Rafinerijama i marketingu čista CCS EBITDA dosegnula je 254 miliona dolara, što je 14 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, uslijed smanjenog volumena rafinerijske proizvodnje uzrokovanog ograničenjem kretanja i nižim rafinerijskim maržama. Taj je pad djelomično ublažen snažnim rezultatima u petrohemijskom sektoru jer je integrirana petrohemijska marža porasla za 74 posto na godišnjem nivou, dosegnuvši 873 eura po toni u martu 2021.
EBITDA u Uslugama kupcima u američkim dolarima u prvom je tromjesečju povećana za 30 posto te je dosegnula rekordni rezultat od 115 miliona dolara, najvećim dijelom zahvaljujući većem doprinosom goriva i negoriva te smanjenju operativnih troškova.
U gasnom poslovanju u prvom je tromjesečju 2021. ostvarena EBITDA od 48 miliona dolara, šta je pad od 33 posto na godišnjem nivou. To je posljedica pada prihoda od tranzita i reguliranih prihoda, uslijed materijalnog smanjenja prekograničnih kapaciteta i potražnje za transportom.