Raste potražnja za kineskim juanima na ruskom deviznom tržištu

0
490
Kineski juani sve popularniji na ruskom deviznom tržištu

Potražnja za kineskim juanima na ruskom tržištu deviza porasla je nakon uvođenja sankcija, izvijestila je ruska centralna banka, signaliziravši da bi mogla poduprijeti taj trend negativnim kamatama na pologe u eurima i dolarima.
“Na deviznom tržištu sankcije (uvedene Rusiji) potaknule su, između ostalog, pojačanu upotrebu valuta koje funkcioniraju kao alternativa dolaru i euru”, utvrdila je ruska centralna banka u izvještaju o finansijskoj stabilnosti, poimence izdvojivši kineski juan.
Udio deviza u pasivi ruskih banaka smanjio se u posljednje vrijeme budući da su klijenti ubrzano povlačili novac s deviznih računa dok je njihov udio u aktivi banaka porastao, izvijestila je ruska centralna banka.
Dodali su i da bi mogli spustiti kamatne stope na depozite u eurima i dolarima u negativno područje kako bi ubrzali taj trend.
Procjenjuje i da bi nakon zamrzavanja ruskih deviznih i zlatnih rezervi u SAD-u i EU i rasprava o njihovoj mogućoj zapljeni centralne banke, posebno u Aziji i na Bliskom istoku, mogle preispitati strategiju štednje i smanjiti udio eura i dolara u rezervama, prenosi Hina.
Sankcijama su SAD i EU zamrznuli otprilike polovinu ruskih zlatnih i deviznih rezervi čija je vrijednost na početku ruske invazije u Ukrajini 24. februara iznosila gotovo 640 milijardi dolara.
Krajem prošle godine ruske zlatne rezerve iznosile su 131,5 milijardi dolara, a devizne rezerve 612,9 milijardi dolara. Do 20. maja ove godine pale su na 583,4 milijarde dolara.