RBI objavila Fintech Atlas za zemlje CIE

0
1324
Atlas pruža detaljan uvid u fintech ekosisteme u zemljama CIE

Raiffeisen Bank International (RBI) je danas objavila svoj Fintech Atlas za zemlje CIE. Po prvi put, publikacija daje detaljan uvid u 19 fintech ekosistema u zemljama Centralne i Istočne Evrope.
Atlas sadrži pregled veličina ekosistema i identificira najveće fintech kompanije u regionu i njihove najbitnije investitore. Također, u stručnim člancima prezentirane su specifičnosti za pojedinačne zemlje. Atlas možete preuzeti besplatno na www.fintechatlas.com.
Na prezentaciji atlasa, rukovodilac Odjela za strategiju i inovacije RBI Grupacije Hannes Cizek naglasio je potencijal centralne i istočne Evrope kad su u pitanju finansijske tehnologije.
“Radi se o tržištu od 200 miliona klasičnih te 150 miliona digitalnih klijenata. Za nekoliko godina, taj broj će dostići cifru od 170 miliona digitalnih klijenata. RBI je uvijek bila poveznica između zemalja zapadne Evrope i CIE te iz tog razloga također želi da učestvuje u digitalnoj transformaciji bankarskog poslovanja u CIE“, rekao je Cizek.
On je dodao da se RBI svojim Fintech Partnership Projektom ‘Elevator Lab’ pokazao kao bitan promotor Fintech ekosistema u CIE.
“Posljednih godina smo prikupili mnogo znanja u okviru projekta Elevator Lab, što smo na kraju inkorporirali u atlas“, dodao je Cizek.
Trenutno u zemljama CIE postoji oko 1.100 fintecha. To je oko 5% evropskog finansiranja fintecha. Prosječna godišnja stopa rasta finansiranja akumuliranog kapitala u posljednje dvije godine iznosila je oko 13 procenata. Udio serije A i B krugova finansiranja je drastično porastao, što govori u prilog veće zrelosti fintecha u zemljama CIE.
U 2017. godini, serije A i B finansiranja iznosile su 45 procenata ukupnog finansiranja kapitala. U 2018. godini, taj udio je porastao na 75 procenata. Najveća tri fintech hub-a u smislu kumulativnog finansiranja kapitala su Rusija, Češka Republika i Poljska.
“Već sad u zemljama CIE postoji devet inovacijskih hubova te pet regulatornih sandboxova, što je mnogo više nego u Zapadnoj Europi. Mnoge vlade i regulatori su poduzeli opsežne mjere na promociji svojih fintech ekosistema, što će zasigurno uroditi plodom u budućnosti“, istakao je Cizek.