RCF: 14,5 miliona eura za 37 najuspješnijih projekata u oblasti kooperativne obuke

0
399
Odlična godina iza Regionalnog Challenge Fonda

Regionalni Challenge Fond (RCF) organizovao je svoju Prvu godišnju regionalnu konferenciju kako bi saopštio rezultate i iskustvo iz regionalnog konkursa za podršku investicijama u kooperativnu obuku.
RCF je od februara do aprila ove godine otvorio konkurs i primio 205 prijava od konzorcija sastavljenih od institucija za stručnu obuku i kompanija iz svih država Zapadnog Balkana. U uži izbor je ušlo 66 konzorcija, koji su pozvani da pripreme detaljne predloge projekata. Pored toga, odlukom Izborne komisije o dodjeli sredstava za prvi konkurs za finansiranje je predloženo 37 najuspješnijih projekata i za ovaj region je izdvojeno oko 14,5 miliona eura.
“Misija Fonda i ovog projekta je bila da se unaprijedi kvalitet i značaj stručnog obrazovanja i obuke kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne/dualne obuke koji se sprovode u okviru partnerstava između institucija za stručnu obuku i kompanija. Nastavit ćemo sa drugim konkursom početkom 2022. godine i radujemo se što možemo da pružimo podršku u ovoj važnoj oblasti”, izjavio je Frieder Woehrmann, vođa Tima za upravljanje Fondom RCF-a.
Regionalni Challenge Fond (RCF) predstavlja program za finansiranje u cilju unapređenja mogućnosti zapošljavanja mladih. Ovaj program podstiče konkurentnost kompanija sa Zapadnog Balkana kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu zaodabrane projekte kooperativne/dualne obuke koji se sprovode u okviru partnerstava između institucija za stručnu obuku i kompanija. Sredstva se dodjeljuju na osnovu regionalnog nadmetanja.
“RCF je naš veoma značajan projekat. Drago mi je da mogu najaviti kako smo uspjeli mobilizirati dodatnih 13,5 miliona eura za grantove, čime se naša podrška povećava na 33,5 miliona eura”, kazao je Santiago Alonso-Rodriguez iz njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).
Klaus-Martin Müller, direktor KfW Razvojne banke za Jugoistočnu Evropu i Tursku, poručio je da su sretni što sa RCF-om mogu uspješno motivisati privatni sektor da udruži snage sa stručnim školama u procesu prijavljivanja te da je dosadašnji uspjeh prevazišao njihova očekivanja.
Prva godišnja konferencija je okupila zvaničnike i stručnjake iz EU, državnih institucija i organizacija aktivnih na polju stručnog obrazovanja i obuke, privrednih komora, međunarodnih i regionalnih organizacija, kompanija i organizacija civilnog društva.
U okviru panela o zelenom stručnom obrazovanju, Esma Manić, savjetnica za energetsku i resursnu učinkovitost iz BiH, istakla je da je kompletan industrijski sektor u našoj zemlji zasnovan na fosilnim gorivima, a da je tehnologija koja se koristi zastarjela i s niskim stepenom efikasnosti, te da su mala i srednja preduzeća pogođena pandemijom i nalaze se u nimalo ohrabrujućem položaju.
“Imajući u vidu spregu energetske tranzicije i industrijskog razvoja, neminovano je usvajanje novih znanja i vještina. Za BiH su posebno interesantna rudarska područja. Oko 17.000 zaposlenih ljudi radi u tom sistemu, oni moraju steći nova znanja i vještine kako bi se stanje popravljalo na bolje”, izjavila je Manić i zaključila ‘Da li je tranzicija kriza ili šansa – zavisi od nas samih’.