Rješavanje problema klimatskih promjena u fokusu energetskih ulaganja

Izvještaj korporacije Schneider Electric za 2020. pokazuje da su fleksibilnost i otpornost ključni za uspjeh na području energetike i održivosti

0
476
Upravljanje energijom je ključni dio integrirane strategije održivosti

Schneider Electric objavio je Izvještaj o korporacijskom napretku na području energetike i održivosti za 2020. Izvještaj istražuje kako je upravljanje energijom postalo ključan dio integrirane strategije održivosti, rastuću upotrebu alata za digitalnu obradu podataka i sve veći utjecaj klimatskih promjena na opskrbu energijom i resursima.
Izvještaj se temelji na istraživanju koje je u suradnji s GreenBiz Research provedeno na 265 stručnjaka iz čitavog svijeta odgovornih za energiju i održivost u organizacijama s godišnjim prihodom većim od 250 miliona dolara.
U 2020. godini poslovni lideri prepoznali su menadžere za energetiku kao sastavni dio poslovanja, a 87% ispitanika složilo se da nabava energije postaje sve obimnija i složenija. To je uzrokovalo i promjenu načina na koji organizacije pristupaju upravljanju energijom – 56% ispitanika danas zapošljava ljude educirane u područjima upravljanja energijom.
U izvještaju iz 2019. samo 29% anketiranih kompanija navelo je korištenje strateških izvora energije kao glavni način uštede troškova, dok ih je ove godine 46,5% smatralo izbor trenutka i nestabilnost cijena kao najveći izazov.
Nadalje, 60% ispitanika razmišlja o korištenju obnovljivih izvora energije na lokaciji i izvan nje kao strategiji kupovinbe kojom će u naredne tri godine upravljati nestabilnošću, dok 30% ispitanika već koristi obnovljive izvore energije.
U nekoliko posljednjih godina povećao se broj kompanija koje ulažu u digitalne tehnologije s ciljem smanjivanja te složenosti, a dvostruko veći broj ispitanika (37%) nego prošle godine izjavilo je da koriste IoT uređaje poput brojila, senzora i drugih pametnih uređaja.
Istraživanje je također otkrilo da se strategije upravljanja energijom i resursima razvijaju na temelju novih podatkovnih tehnologija, s 48% ispitanika koji su izjavili da svoje programe upravljanja podacima o energiji ili održivosti prilagođavaju rastu povezanih uređaja i 24% ispitanika koji su rekli isto za rast umjetne inteligencije.
Kompanije posvećuju puno više pažnje ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju, brzoj dekarbonizaciji i drugim inicijativama povezanim s klimom nego ikada prije.
Istraživanje je pokazalo da su ekološki aspekti glavni pokretač korporativnih inicijativa za energiju i održivost (51,5%), te da klimatske promjene predstavljaju najveći rizik za opskrbu energijom i resursima (58%).