RS interventno nabavlja zalihe životnih namirnica za 15 miliona KM

0
406
Ministri Gašić i Pašalić na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade Republike Srpske

Vlada Republike Srpske interventno će nabaviti određenu količinu osnovnih životnih namirnica, za šta će biti izdvojeno oko 15 miliona KM, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade.
Ministar trgovine i turizma Suzana Gašić rekla je da je tržište stabilno, da su sve lokalne zajednice snabdjevene robom široke potrošnje, ali da Vlada želi da bude spremna za sve eventualne situacije u kojima se RS može naći.
“Ipak, gledajući šta se dešava oko nas, odlučili smo da nabavimo određene količine merkantilne pšenice, ulja, šećera, riže, soli, konzervi hrane – mesne prerađevine i slično, te naftu i naftne derivate”, navela je ministarka Gašić.
Ona je napomenula da se ovakve aktivnosti sprovode već dvije godine, od početka pandemije virusa korona, te podsjetila da su na snazi i ograničene marže za osnovne životne namirnice i za naftu i naftne derivate.
“Na svjetskim berzama vidimo rast gasa, nafte i naftnih derivata. Nažalost, tu se ne može uticati na nabavnu cijenu, ono što možemo smo već uradili – ograničiti maržu u skladu sa našim zakonodavstvom. Ne bi bilo smisla dodatno spuštati maržu, jer ne želimo izazvati negativne efekte u smislu vještačkih nestašica”, naglasila je Gašić.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić rekao je da ova mjera ne treba da plaši građane, jer je samo cilj da Srpska bude spremna zbog eventualnih prekida u lancima snabdijevanja.
“Trenutno u 16 silosa u RS imamo više od 15.000 tona pšenice, što je dovoljno za naredna 2,5 mjeseca”, rekao je Pašalić.