SAD uvode carine na proizvode iz EU

0
1083
Trump najavio uvođenje carine na 11 milijarda dolara uvoza iz EU

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijedne proizvode iz Evropske unije. Ova najava stiže dan nakon što su američki trgovinski dužnosnici predložili popis evropskih proizvoda na koje će ciljati zbog tekućeg avionskog spora.
“Svjetska trgovinska organizacija smatra kako su evropske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD, koji će sada uvesti carine na evropske proizvode vrijedne 11 milijardi dolara. EU već godinama iskorištava SAD u trgovini. Ovo će uskoro prestati”, napisao je Trump na svom Twitter profilu.
Dvije se strane nalaze u dugogodišnjem globalnom trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima aviona, Airbusu sa sjedištem u Nizozemskoj i američkom Boeingu, kako bi osigurali prednost u globalnoj avio industriji.
Trgovinski predstavnik SAD-a je u ponedjeljak najavio na koje će proizvode biti usmjereni u odmazdi zbog subvencija evropskom proizvođaču aviona, dok se finalni popis očekuje ovog ljeta.
Evropska se unija u međuvremenu počela pripremati za odmazdu zbog subvencija za Boeing, rekao je u danas dužnosnik EU-a, prenosi Hina.
Potez je najavljen u trenutku kada je rekordni spor oko subvencija, koji se kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju provlači već gotovo 15 godina, došao do vrhunca gdje su obje strane arbitraže odlučile poduzeti protumjere.