Sajam Energa: U Skenderiju stiže 120 izlagača iz 11 zemalja

0
913
U okviru Sajma biće organizovani i poslovni susreti 'Energa b2b 2018', rečeno je na pres-konferenciji

Energa – međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, sutra će u Centru Skenderija otvoriti vrata za posjetitelje, na kojem učestvuje 120 izlagača iz 11 zemalja te 200 učesnika konferencijskog dijela programa.
“Ove godine imamo reprezentativni broj učesnika u svim segmentima ovog sajma, što već u startu garantuje uspjeh i ovogodišnje Energe“, rekao je Zlatko Alidžanović, na današnjoj press konferenciji.
‘Energa’ je mjesto susreta predstavnika uglednih domaćih i inostranih kompanija i institucija koji će svoja raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja, atraktivne teme, trendove i dostignuća moderne energetike, te različite oblike poslovne saradnje, prezentirati stručnoj-relevantnoj javnosti.
“Radi se o jedinstvenom konceptu, koji pokušava dati odgovore koji su važni za perspektivu energetskog sektora, jednog od najvažnijih privrednih sektora u BiH“, istakao je prof. dr. Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma Energa 2018.
Prvi put će u okviru ovog događaja biti organizovani poslovni susreti ‘Energa b2b 2018’ koji će se održati prvog dana sajma, a realizuju ih Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Evropska poduzetnička mreža u BiH (EEN) uz podršku Privredne komore FBiH i Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BIGMEV.
“Susreti imaju za cilj podržati bh. kompanije u pronalasku internacionalnih partnera na sajmu. Učesnici će imati priliku dogovoriti sastanke sa potencijalnim partnerima u skladu sa svojim potrebama i interesima, a koji bi unarednom periodu polučili neke konkretne rezultate kroz potpisane sporazume i realizovane poslove. Do sada imamo preko 80 učesnika iz devet zemalja i preko stotinu zakazanih susreta, što je zaista impozantan podatak“, istakla je Aida Džamalija Duran, koordinator odjela za projekte Delegacije EU u BiH i prekogranične saradnje u SERDA Sarajevo.
Konferencijski program, za koji je Admir Softić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član Programskog odbora konferencije, istakao da je najkvalitetnija do sada, tretirat će aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora.
Ove godine Programski odbor poseban akcenat je stavio na energetske i klimatske politike u BiH, a kroz panel diskusije i sesije bit će tretirane, za ovdašnju javnost izuzetno važne teme kao što su: uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije, sigurnost snabdijevanja gasom u BiH i dr.
Svečano otvaranje sajma je sutra (19. juni) u 11 sati, a tokom ceremonije će biti potpisan i ugovor o međusobnoj saradnji IZFAS-a (Turska) i Tuzlanskog sajma, kojim će biti definisan partnerski odnos Sajma Energa i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije MINEX 2019 koji se održava u Izmiru.
“Radi se o saradnji koja nudi velike šanse za povezivanje izlagača sa dva srodna sajamska događaja u Bosni i Heregovini i Turskoj, a koja je rezultat naših aktivnosti od prošlogodišnje Energe do danas. Saradnja na bazi reciprociteta rezultirat će povezivanjem srodnih kompanija iz naše regije i Turske, što i jeste jedan od ciljeva ovakvih poslovnih događaja“, istakao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i Predsjednik Organizacionog odbora sajma.
Ulaz na sajam je besplatan, uz registraciju na www.energa.ba ili direktno na info pultu na ulazu u sajamski prostor. Radni vrijeme za posjetitelje je od 10 do 18 sati.