Sajam ‘Sarajevo 2020’ okupio više od 1000 posjetilaca

0
289
Posjetioci Sajma su imali priliku vidjeti 237 virtuelnih štandova

Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva ‘Sarajevo 2020’ počeo je danas svečanim programom u virtuelnoj Konferencijskoj sali Sajma.
Virtuelna platforma Sajma okupila je 1200 registrovanih posjetilaca, a program su otvorili organizatori Sajma, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, Johanna Strömquist, regionalna direktorica Finance in Motion Mejra Juzbašić Bajgorić, poduzetnica Dušanka Ilić i inovatori Mate Rimac i Mirza Cifrić. U svom obraćanju Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik istakao je da nam nedostaje mnogo bolji ekosistem te da se moramo kao akteri mnogo bolje uvezati.
“Ovo je prilika da mladi ljudi iz regiona, inovativni pojedinci, svoje ideje predstave poslovnoj zajednici i riješe neke od izazova sa kojima se susreću”, rekao je u uvodnom obraćanju Amer Bukvić (BBI banka).
Prisutne je putem video snimka pozdravio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
“Iznimno mi je drago da su Fondacija Mozaik i Sarajevo Biznis Forum pokazali da imaju kapacitet da, i u ovako izazovnim vremenima, organiziraju impozantan online događaj koji okuplja brojne stručnjake, investitore i poduzetnike iz BiH i regiona”, rekao je Džaferović.
Finansijski partneri Sajma inovacija i poduzetništva ‘Sarajevo 2020’ su vlade Kraljevine Švedske i Švicarske i Evropski fond za Jugoistočnu Evropu.
Sretna sam što Švedska podržava ovaj prvi regionalni virtualni Sajam i što možemo doprinijeti talentovanim, kreativnim ljudima, da se sastanu i pričaju o tome kako da inovacijama kreiraju bolju budućnost”, kazala je ambasadorica Švedske u BiH, Johanna Strömquist.
“Želim da našim poduzetnicima i inovatorima izrazim veliko poštovanje zato što rade to što rade. Zato što ste poduzetnici, zato što ste inovatori, zato što direktno doprinosite razvoju naše privrede i našeg cjelokupnog društva”, kazala je Mejra Juzbašić Bajgorić, regionalna direktorica Finance in Motion, kompanije koja upravlja Evropskim fondom za Jugoistočnu Evropu (EFSE).
Nakon uvodnih obraćanja publika Sajma je imala priliku čuti tri sjajne inovatorske i poduzetničke priče. Dušanka Ilić (Beyond 42), Mirza Cifrić (Veritas Genetics) i Mate Rimac (Rimac Automobili) su se osvrnuli na zanimljive momente iz svog profesionalnog iskustva.
Posjetioci Sajma su imali priliku vidjeti 237 virtuelnih štandova, od čega je 165 štandova malih i srednjih biznisa iz BiH, 50 inovacija i 22 štanda investitora/organizacija koje podržavaju biznise.
U+česnici Sajma su iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, a uporedo sa obilaskom virtuelnih sala posjetioci su imali priliku pogledati regionalno takmičenje najboljih inovacija ‘Sarajevo 2020’.
Program se nastavlja sutra od 10 sati u izložbenim salama, a proglašenje najboljih inovacija će se održati u 13 sati.