Salvador uveo bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja

0
403
Salvador je prva država u kojoj se sve transakcije i porezi mogu plaćati bitcoinom

Prema ideji predsjednika Nayiba Bukelea, Salvador je postao prva zemlja svijeta u kojoj je bitcoin službeno prihvaćen kao sredstvo plaćanja. Ovaj novitet najavljen je u junu, kada je prijedlog prihvaćen u parlamentu, da bi bitcoin bio legaliziran 7. septembra.
Kako bi obilježili početak primjene kriptovalute u službene svrhe, vlasti Salvadora kupile su 400 bitcoina, vrijednih oko 21 milion dolara, a Bukele najavljuje da će država najveći svjetsku kriptovalutu kupovati i dalje.
Kao prva zemlja koja prihvaća bitcoin za plaćanja poreza, Salvador je ušao u istoriju. U toj zemlji kompanije sada sasvim legalno, pored američkog dolara, koji je tamo službena valuta posljednjih 20 godina, mogu primati bitcoine. Diljem zemlje bit će postavljeni i bitcoin bankomati, a država je pokrenula i vlastitu wallet aplikaciju.
Ona je već prvoga dana morala nakratko biti isključena zbog prevelikog interesa javnosti i navale koja je zagušila sisteme. Naime, vlasti Salvadora najavile su da će svako ko preuzme službeni wallet Chivo dobiti 30 dolara u bitcoinu kao poklon dobrodošlice. To je, očekivano, pobudilo toliki interes da su stranice Chiva pale u kratkom roku.
Prvoga dana službenog prihvaćanja bitcoina u ovoj srednjoameričkog zemlji cijena kriptovalute nije se značajno promijenila. Iako su mnogi očekivali njezin rast, primarno nakon objave da Salvador kao država kupuje veću količinu, sreća je kratko trajala. Nakon porasta od oko 2%, tokom dana cijena bitcoina pala je nakratko i za više od 15%, prenosi Bug.hr.
Vlast u Salvadoru se nada se da će uvođenje bitcoina u službenu upotrebu pomoći zaštititi devizne doznake iseljenika od visokih naknada u dolarskim transferima, ali i da će plaćanje njime pripomoći ekonomskom razvoju zemlje. Mnogi stručnjaci u svijetu ovaj potez proglasili su tek eksperimentom, oni skeptičniji čak i opasnim po ekonomsku stabilnost zemlje.
Kritičari ističu da su fluktuacije cijene bitcoina i dalje velike, što bi moglo značajno ugroziti siromašnije građane koji se odluče svoju imovinu izložiti bitcoinu. Monetarna nesigurnost mogla bi dodatno destabilizirati bankarski sektor i tržište osiguranja te utjecati na porast troškova i rizika, pa tako i premija osiguranja i kamata.
S druge strane – kao i inače kod bitcoina – njegovi zagovornici kažu kako je riječ o velikom koraku za tu kriptovalutu koja će omogućiti njegov daljnji razvoj i napredak.