Samsung predstavio posljednje inovacije na sajmu CES 2021

0
565
Ekran 110-inčni Micro LED ima Infinity dizajn sa vrlo tankim okvirom

Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd. predstavila je nove proizvode na virtuelnoj konferenciji za medije, organizovanoj u okviru najznačajnijeg međunarodnog sajma potrošačke elektronike CES 2021, i pokazala da nastavlja sa inovacijama kreirajući rješenja koja su fleksibilna, povezana i koriste vještačku inteligenciju, kako bi svakodnevni život učinila besprijekornim.
“Naš svijet izgleda drugačije i suočeni smo sa novom stvarnošću – onom u kojoj dom dobija mnogo veći značaj”, istakao je Sebastijan Seung, predsjednik i šef odjeljenja Samsung Research, naprednog istraživačkog centra kompanije Samsung Electronics SET, vodeće u oblasti razvoja tehnologija budućnosti.

Chromebook računari, pametni frižideri…

Kako su ljudi prošle godine provodili više vremena kod kucće, tehnologija koju su željeli postala je ona koja im je bila potrebna. Televizori su važni za zabavu – ali i za fitnes. Chromebook računari postali su ključni alati za učenje kod kuće. Pametni frižideri pomogli su u kupovini i pripremi obroka na daljinu. Smartphone je postao neophodan…
Kontinuirana ulaganja kompanije Samsung u inovacije, koje se prilagođavaju različitim životnim stilovima, omogućavaju da se ide u korak sa brzim promjenama.

Novi Bespoke frižideri imaju promjenjive panele u višestrukim bojama

Ključne inovacije koje je ova kompanija predstavila obuhvataju:
• Samsung Bespoke 4-Door Flex frižider: najnovija verzija Bespoke frižidera sadrži promjenjive panele koji se mogu naći u višestrukim bojama i od različitog materijala, omogućavajući potrošačima da svoj frižider prilagode određenom obliku i funkciji. Novi model sa četvero vrata, dostupan u Sjevernoj Americi od ovog proljeća, također posjeduje potpuno novi Beverage Center™, koji omogućava brzi pristup dozatoru vode i bokalu za vodu koji se automatski puni. Frižider posjeduje i dvostruki ledomat, koji pravi ne samo obične kockice leda, već i ‘mrvice’, što odgovara različitim preferencijama za hladne napitke.
• 110-inčni Micro LED: ovaj novi ekran posjeduje samoosvijetljene neorganske LED diode sa Infinity dizajnom ekrana sa vrlo tankim okvirom, koji se neprimjetno stapa sa životnim prostorom. Rezultat je spektakularno iskustvo gledanja sa zapanjujućim kvalitetom slike. Ekran 110-inčni Micro LED ima 4Vue (četverostruki prikaz), odnosno četverosmjernu opciju gledanja – tako da možete pratiti više sportova odjednom ili strimovati tutorijal dok igrate video igre.
• Lifestyle televizori: najmodernija linija Samsung televizora uključuje modele The Serif, The Frame, The Sero i The Terrace, kao i nedavno lansirani 4K QLED outdoor TV, zatim Samsung The Premiere – 4K laserski projektor koji podsjeća na kino.
• Opcija Smart Things Cooking: nova usluga kompanije Samsung – Smart Things – osmišljena je kako bi vaše kulinarsko umijeće učinila besprijekornim. Automatski planer obroka koji pokreće Whisk’s Food AI preporučuje obroke za cijelu sedmicu. Recepti se mogu slati direktno sinhronizovanim Samsung uređajima za kuhanje kako bi se umanjila mogućnost greške.
• Samsung Health Smart Trainer na Samsung televizorima za 2021: Samsung Health pretvara vaš dom u ličnu teretanu, a nova funkcija Smart Trainer prati i analizira položaj vašeg tijela u stvarnom vremenu, baš kao i lični trener. Tokom i poslije treninga, Smart Trainer pruža povratne informacije o formi, pomaže vam da izbrojite ponavljanja i procjenjuje potrošene kalorije. Pomoću videa i interaktivnog treninga koji omogućava glasovni pomoćnik Bixbi, Samsung Health Smart Trainer unapređuje i personalizuje iskustvo vježbanja kod kuće.

Uvođenje vještačke inteligencije i robota u svakodnevni život

Samsung je već dugo vodeća kompanija u oblasti inovacija vještačke inteligencije i robotike, a kako bi unaprijedila tehnologiju koristi svojih sedam globalnih istraživačkih centara za AI. Uvodeći AI u svoje proizvode, Samsung stvara nova iskustva kod kuće – od mašina za pranje veša koje optimizuju potrošnju vode, deterdženta i cikluse pranja, do televizora sa Quantum AI procesorom koji HD sadržaj može unaprijediti u besprijekornu 8K rezoluciju.

Samsung Bot™ Care je posljednja inovacija u Samsung liniji robotike

Glavne tehnologije predstavljene na konferenciji za medije uključuju:
• JetBot 90 AI+: ovaj novi usisivač koristi tehnologiju prepoznavanja predmeta da bi ih identifikovao i klasifikovao, uređujući na taj način putanju za čišćenje. LiDAR i 3D senzori omogućavaju usisivaču JetBot 90 AI + da izbjegne kablove i male predmete, a da pritom i dalje čisti teško dostupne uglove u vašem domu. On je opremljen i kamerom, tako da je integrisan sa aplikacijom SmartThings i pomaže u pregledanju kuće.
• Samsung Bot™ Care: posljednja inovacija u rastućoj Samsung liniji robotike koja je u fazi razvoja, Samsung Bot™ Care je dizajniran da koristi AI za prepoznavanje i reagovanje na vaše ponašanje. Moći će da bude i robot pomoćnik i saputnik, koji će se brinuti za detalje. Također, on će naučiti vaš raspored i navike i slaće vam podsjetnike koji će vam pomagati tokom dana.
• Samsung Bot™ Handy: u fazi je razvoja, a oslanjaće se na naprednu vještačku inteligenciju koja prepoznaje i skuplja predmete različitih veličina, oblika i težine, pomažući vam u radu oko kuće. Samsung Bot™ Handy moći će da razlikuje sastav predmeta, koristeći odgovarajuću silu za njihovo hvatanje i pomjeranje, pa će biti vaš pouzdani partner u kućnim poslovima, poput čišćenja neurednih soba ili sređivanja posuđa poslije obroka.
Sa vizijom budućnosti, Samsung također razvija i druge opipljive primjene AI tehnologija u svakodnevnom životu. Samsung nastavlja da nadograđuje svoj Samsung Bot™ Retail, koji bi bio vodič u maloprodajnim objektima, i GEMS, Samsung egzo skelet, zdravstveni pomoćnik u kretanju. Ove inovacije omogućavaju robotima i robotskim uređajima da koegzistiraju s ljudima, poboljšavaju njihov život i udovoljavaju različitim životnim stilovima i različitim okruženjima.

Tehnologija za bolju budućnost

Na konferenciji za medije sajma CES 2021, kompanija Samsung podijelila je viziju brenda kako tehnologija može da omogući napredak i stvori bolje sutra. Održiva budućnost zahtijeva ulaganja širokog spektra, zbog čega je Samsung fokusiran na tri ključna područja koja će imati najviše koristi od tehnoloških inovacija: održivost, obrazovanje i dostupnost.

Galaxy Upcycling nudi potrošačima opcije da promijene namjenu svom uređaju

Kao dio svoje posvećenosti stvaranju cirkularne ekonomije, Samsung razvija programe i rješenja za pakovanje koja promovišu održivi životni ciklus proizvoda:
• Galaxy Upcycling kod kuće: najavljeno je ažuriranje ovog programa koji produžava životni ciklus starijeg Galaxy telefona i nudi potrošačima opcije da promijene namjenu svom uređaju kako bi stvorili niz pogodnih IoT alata.
• Ekološko pakovanje za TV: Samsung je najavio da će se koncept eko pakovanja proširiti i na QLED, UHD TV, monitore i audio proizvode 2021. godine. Kao dio stalne posvećenosti ekološkoj svijesti, Samsung će proizvoditi ekološki održive proizvode, poput novog Solar Cell daljinskog upravljača napravljenog djelimično od reciklirane plastike, koji se može puniti pomoću solarne ili unutrašnje svjetlosti, smanjujući na taj način trošenje baterije.
Vjerujući da će buduće generacije igrati presudnu ulogu u stvaranju održive budućnosti, Samsung je dao prioritet tehnološkom obrazovanju kroz program Samsung Solve for Tomorrow, koji podstiče mlade ljude da kreativno koriste tehnologiju za rješavanje izazova u zajednici i Samsung Innovation Campus, koji studentima pomaže da razviju tehničke i lične vještine za buduće poslove.
Kako bi svoje proizvode učinila dostupnijim za sve, kompanija Samsung razvija Aplikaciju SeeColors, koja pomaže slabovidim osobama da prilagode podešavanja na svojim QLED 2021 televizorima, radi boljeg gledanja, a funkcija zumiranja znakovnog jezika na televizorima osigurava osobama oštećenog sluha da uz prednosti moderne tehnologije uživaju u gledanju televizije.
Shvatajući izazove u uspostavljanju ravnoteže između našeg digitalnog i analognog života, Samsung je predstavio funkciju Digital Wellbeing, dizajniranu da pomogne ljudima da preuzmu kontrolu i upravljaju svojim digitalnim vremenom.