Saradnja FBiH i USAID-a na reformi energetskog sektora

0
551
Premijeru Novaliću predstavljen USAID-ov Projekt asistencije energetskom sektoru

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s direktoricom Misije USAID-a BiH Nancy Eslick i članovima USAID-ovog tima za oblast energetike. Gosti su ovom prilikom premijera Novalića upoznali sa petogodišnjim Projektom asistencije energetskom sektoru.
“S USAID-om imamo odličnu saradnju. Jedna od četiri tačke novog programa ekonomsko-socijalnih reformi je i reforma javnih preduzeća, gdje prvenstveno mislimo na elektropivrede. USAID vidimo kao glavnog partrnera u reformi energetskog sektora. Tu smo definirali tri mjere i to: odvajanje distributivnog sistema od proizvođača električne energije, okretanje prema obnovljivim izvorima energije, vjetru i vodi, te restrukturiranje rudnika. Nastojimo definirati mali broj ciljeva kako bismo ih i proveli”, pojasnio je Novalić.
Direktorica USAID-a je, između ostalog, kazala da je srećna što se nastavlja izvrsna saradnja Vlade FBiH s USAID-om, te da USAID ima iste ciljeve kao i da novim Projektom asistencije energetskom sektoru sektoru žele pružitu podršku svima.
“U prethodnom periodu smo ostvarili značajnu saradnju i želimo nastaviti djelovati u tom pravcu. Zadovoljni smo saradnjom s vladama koje imaju jasnu viziju”, naglasila je Eslick.
Program asistencije energetskom sektoru, između ostalog, obuhvatit će pitanje gasa, elektorenergetski sektor, s naglaskom na obnovljive izvore, i energetsku efikasnosti.