Sarajevo: Alternativni prevoz za građane tokom rekonstrukcije pruge Ilidža-Nedžarići

0
327
za vrijeme trajanja obnove tramvajske pruge građani će imati na raspolaganju autobuski prevoz

U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo postignut je dogovor sa prevoznicima GRAS i Centrotrans o alternativnom prevozu putnika, tokom izvođenja radova na obnovi prve dionice tramvajske pruge od Nedžarića do Ilidže.
“U narednom periodu, za vrijeme trajanja obnove tramvajske pruge građani će imati na raspolaganju autobuski prevoz koji će saobraćati svaki dan, jer tramvaj neće saobraćati na ovoj dionici. U pitanju je osam autobusa sa kapacitetom od 150 putnika”, kazao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.
Autobusi će saobraćati sa terminala Ilidža do objekta Doma penzionera u Nedžarićima i od stajališta kod Heco pijace nazad do terminala na Ilidži.
“Radnim danima autobusi će saobraćati svake tri minute, subotom svakih pet, a nedjeljom svakih sedam minuta. Prva vožnja radnim danima kreće u 5:10, a završava u 23:33. Subotom autobusi počinju saobraćati u 5:15 i završavaju u 23:35. Prvi autobus nedjeljom, građani će imati na raspolaganju u 5:45, a zadnja vožnja za taj dan planirana je u 23:29” , pojasnio je ministar Šteta.
Dodao je kako veliki projekt, poput rekonstrukcije pruge, zahtijeva velike napore i odricanja. Ministar je podsjetio i da je ranijim dogovorima uspostavljena i funkcionalna željeznička linija koja saobraća od Željezničke stanice do Pazarića.
“Do sada se uvođenje brzog voza na ovoj relaciji pokazalo kao pun pogodak i vjerujem da će građani u narednom periodu još više koristiti željeznički saobraćaj i radi brzine, ali i radi rasterećenja saobraćaja uopšte”, dodao je ministar.
Osim novih linija koje će saobraćati na relaciji Ilidža-Nedžarići, građani će moći koristiti i već postojeće autobuske linije na relaciji Hrasnica-Vijećnica.