Sarajevo dobija 15 modernih niskopodnih Stadler tramvaja

Vrijednost potpisanog ugovora je 34,74 miliona eura, a isporuka prvog tramvaja očekuje se u septembru 2023., a svi ostali do ljeta 2024. godine

0
497
Ugovor o nabavci novih tramvaja su potpisali ministar Šteta i menadžer prodaje Stadlera

Konzorcij Stadler izabran je na međunarodnom tenderu kojeg je provela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Vlada Kantona Sarajevo nabavlja 15 novih tramvaja, a ugovor o nabavci danas su zvanično potpisali ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i Željko Davidović, menadžer prodaje Stadlera za srednju i istočnu Evropu.
“Današnjim potpisom ugovora, početkom rekonstrukcije tramvajske pruge i sa naručenih novih 25 trolejbusa, Vlada Kantona Sarajevo pokazuje opredjeljenje za stvaranjem modernog i funkcionalnog javnog gradskog prevoza i infrastrukture”, rekao je ministar Šteta.

Novi sarajevski tramvaji pružaju mogućnost vožnje do 70 km/h

Novi tramvaji će biti urađeni prema posljednim tehničkim dostignućima vezano za ovu vrstu vozila javnog prevoza i biće usklađeni sa postojećim evropskim standardima kada su u pitanju komfor, vozne karakteristike, sigurnost.
Radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika uz 79 sjedećih mjesta. Novi sarajevski tramvaji pružaju mogućnost vožnje do 70 km/h.
Opremljeni su klima uređajem, sistemom za brojanje putnika, video nadzorom unutar i izvan vozila, kako bi se osigurala veća sigurnost putnika i drugih sudionika u prometu, ali i kao zaštita od vandalizma, te prilagođeni osobama sa invaliditetom. Za putnike je predviđen i određeni broj USB priključaka za mobilne uređaje.

Novi niskopodni tramvaji primaće 180 putnika uz 79 sjedećih mjesta

Vozilo je opremljeno modernim, energetski efikasnim osvjetljenjem, sa optimalno prilagođenom rasvjetom u unutrašnjosti. Rasvjeta je izvedena u LED tehnologiji, a informacioni sistema putnika pored vanjskih i unutrašnjih displeja koji služe za prikaz destinacija i stajališta obuhvata i audio sistem informisanja putnika, te LCD monitore za prikaz dodatnih poruka.
Nabavka vozila finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a i Evropske investicijske banke (EIB), a vrijednost potpisanog ugovora iznosi oko 34,74 miliona eura. Isporuka prvog tramvaja očekuje se nakon 24 mjeseca, a svih 15 u roku 32 mjeseca.

U svom obraćanju, direktorica Evropske investicijske banke (EIB) Sandrine Friscia je istakla da je ovaj Ugovor rezultat dobrog i uspješnog rada timova Kantona Sarajevo i EIB-a.
“Drago mi je da vidim da investicije EIB-a direktno mijenjaju živote ljudi na bolje jer će novi tramvaji smanjiti vrijeme putovanja i broj saobraćajnih nesreća. Naša banka želi pomoći regionu da pređe na održiviji transport, što za rezultat ima čišći okoliš i sposobnost da bolje ublažimo klimatske promjene”, naglasila je Friscia.
U ime Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić se osvrnuo na više od 10 godina uspješne saradnje ove banke sa Kantonom Sarajevo. Istakao je sedam do sada realiziranih projekata u ukupnom iznosu od 140 miliona eura, a najviše projekata je upravo vezano za saobraćajnu infrastrukturu.
Dr. Ansgar Brockmeyer, predstavnik kompanije Stadler, koja je proizvođač ovih tramvaja, ocjenio je potpisivanje ovog Ugovora istorijskim trenutkom zbog duge istorije koju Sarajevo ima u tramvajskom saobraćaju.
“Sarajevo već jako dugo nije nabavilo nove tramvaje, još od 60-tih godina prošlog stoljeća. Ovo je prvi put, nakon nekoliko ranijih nabavki rabljenih tramvaja, da će, ovom istorijskom investicijom, Sarajevo dobiti nove tramvaje”, poručio je Brockmeyer čija kompanije je do sada isporučila 1.400 tramvaja širom Evrope.
Posebno je istaknuta potrošnja manje količina energije, odnosno energetska efikasnost novih tramvaja.