Sarajevo dobilo podršku za organizaciju utrke Formule E 2020. godine

0
1126
U Sarajevu je predstavljen i bolid tima Techeetah DS E-Tense FE 19

Grad Sarajevo je danas dobio veliku podršku najboljeg tima Formule E i najboljeg vozača na svijetu u kandidaturi za domaćina utrke Formule E 2020. godine.
U atriju Alta Shopping centra održana je pres-konferencija na kojoj su, pored gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake govorili Jean Eric Vergne, vozač Techeetah tima, Edmund Chu, direktor tima, i Samir Cerić, direktor Sarajevo Sports International.
Prisutnima je predstavljen i bolid tima Techeetah DS E-Tense FE 19, koji je samo za ovu priliku dovezen direktno iz Pariza.
Održavanje ove utrke bi za Bosnu i Hercegovinu značilo mnogo više od sportskog spektakla. To bi promovisalo ekonomske i turističke potencijale Sarajeva i BiH, privuklo bi nove investitore, te unaprijedilo ekonomski razvoj cijele regije, rečeno je na konferenciji za novinare.
Gradonačelnik Skaka je kazao da su kandidatura Sarajeva za organizaciju utrke formule E, kao i sama organizacija veliki izazov koji će glavni grad BiH pozicionirati rame uz rame velikim svjetskim metropolama poput Pariza, Berlina, Hong Konga, Ciriha i New Yorka.
“Za nas je rad na ovom projektu investicija koja će se višestruko vratiti građanima. Formula E sa sobom donosi promociju glavnog grada BiH, ima veliki ekonomski, sportski i simbolički značaj. Grad Sarajevo zaslužuje jedan ovakav spektakl. Već mjesecima sa našim partnerima radimo vrlo konkretne poteze koji će organizaciju utrke učiniti mogućom. I ova promocija bolida Formule E i posjeta naših prijatelja dokaz su da idemo u pravom smjeru”, rekao je Skaka.
“Sarajevo ima potencijal za velike poslovne projekte i mi smo veoma zainteresovani za investiranje u sportski i tehnološki sektor. Ako pogledate koliko je šampionat Formule E značio metropolama poput New Yorka, Hong Konga, Pariza i drugih gradova, onda je sasvim jasno koliko bi ova jedinstvena platforma značila za globalno pozicioniranje Sarajeva”, izjavio je Edmund Chu, predsjednik Techeetah tima.
Jean-Eric Vergne, aktuelni šampion Formule E, oduševljen je Sarajevom te izrazi nadu da bi sarajevske ulice i bolid koji vozi bili sjajan spoj.
Samir Cerić, CEO Sarajevo Sports International, iznio je ovu ideju i viziju za Sarajevo s mnogo samopouzdanja, imajući u vidu svoje dosadašnje poslovne uspjehe i kontakte, kao i potencijal naše države i naših ljudi. Činjenica da su na njegov poziv u Sarajevo došli predstavnici ovog svjetskog takmičenja, među kojima i aktuelni svjetski prvak Formule E, ulijeva povjerenje u uspješnu realizaciju ove ideje.