Sarajevo: GRAS-u isporučeno devet novih minibusa

0
868
Vrijednost nabavke novih minibusa marke Isuzu iznosi 1,5 miliona KM

Vlada Kantona Sarajevo predala je danas KJKP GRAS na upotrebu devet potpuno novih minibusa marke Isuzu kojim će se unaprijediti saobraćaj u padinskim i prigradskim dijelovima grada.
Radi se o modernim vozilima koja su opremljena Euro 6 motorima, klima uređajima te ulazima prilagođenim osobama sa poteškoćama pri kretanju.
Vlada Kantona Sarajevo je sporazum o nabavci ovih vozila potpisala sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) krajem decembra 2019. godine. Vrijednost nabavke iznosi 1,5 miliona KM, od čega je Vlada KS iz budžeta izdvojila 1,4 miliona, a UNDP 100.000 KM.
Prema riječima premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, ovo je jedan od koraka i aktivnosti koje Vlada KS sprovodi u smislu poboljšanja javnog prijevoza na području Kantona.
“Očekujemo da u narednih desetak dana vozila budu registrovana i stavljena u funkciju. Podsjećam, prije nekoliko dana raspisan je javni poziv za rekonstrukciju tramvajske pruge od Marijin Dvora do Ilidže, te pretkvalifikaciju za nabavku novih tramvaja. Kvalitetan javni prijevoz je jedna od osnovnih potreba građana Kantona Sarajevo. U narednih godinu dana očekujemo da će javni prijevoz u KS biti značajno unaprijeđen”, rekao je premijer Nenadić.
Dodao je da u narednom periodu slijede i odlučni koraci u smislu položaja GRAS-a u sistemu javih preduzeća u Kantonu Sarajevo.
Ministar saobraćaja Adi Kalem istakao je i da je u toku evaluacija ponuda za nabavku 25 novih trolejbusa.
“Nastojimo maksimalno da poboljšamo uslugu u javnom gradskom prijevozu. Nakon pet neuspjelih javnih nabavki, konačno smo dočekali da dođu novi minibusi u GRAS. Konačni cilj nam je da novim investicijama modernizujemo i podmladino vozni park”, rekao je ministar Kalem.
Direktor GRAS-a Jakub Kubur naveo je da će nova vozila u velikoj mjeri doprinijeti stabilizaciji minibuskog saobraćaja, što je i naznaka da se otvaraju i drugi procesi koji su izuzetno bitni za javni prijevoz putnika u KS.