Sarajevo kao energetski centar regije: Sutra počinje 9. sajam ENERGA

0
636
Organizacioni odbor sajma ENERGA 2019 istakao je značaj ove privredno-sajamske manifestacije

Deveti međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA 2019 počinje sutra u sarajevskom Centru Skenderija, a u tri sajamska dana, od 11. do 13. Juna, okupit će brojne izlagače iz 12 zemalja i više od 200 učesnika sajamske konferencije.
“Energija definira našu budućnost, a kako bi je zajednički učinili kvalitetnijom, moramo pratiti aktuelne procese u Evropi i svijetu, moramo ispunjavati preuzete obaveze i kroz nove investicije razvijati naš energetski sektor. Sve će to kroz programske aktivnosti sajma biti u fokusu i ovogodišnje Energe. Ovo je sajamska manifestacija koja je za devet godina imala preko 20.000 posjetitelja, 1135 firmi iz 32 zemlje, veliki broj učesnika konferencija, a što dovoljno govori o kapacitetu i važnosti jednog ovakog događaja, koji s pravom nosi epitet najvažnijeg ovog tipa u BiH i regionu“, istakao je prof. dr. Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma ENERGA 2019 na današnjoj pres-konferenciji.
Đonlagić je istakao podršku Vlade Kanstona Sarajevo, koja je prepoznala značaj manifestacije i učinila sve da Sarajevo u ova tri dana bude energetski centar regije.
Privredna komora FBiH je dugogodišnji partner projekta ENERGA, kojeg je prepoznala kao idealno mjesto gdje će se susretati kompanije iz energetskog sektora, prezentirati svoje ideje i projektei povezati sa potencijalnim investitorima.
“U saradnji sa partnerskim komorskim sistemima u regiji, godinama kroz naše programe u okviru Energe uspijevamo povezati naše kompanije i investitore, te prezentirati stečena saznanja iz ove oblasti kroz naše aktivnosti u proteklom periodu. Ove godine stavljamo akcenat na promociju obnovljivih izvora energije i buduću izgradnju zamjenskih kapaciteta naših termoelektrana“, rekao je Mirsad Jašarspahić, potpredsjenik Privredne komora FBiH i član Organizacionog odbora ENERGA 2019.
Na osnovu prošlogodišnjeg velikog interesovanja za poslovne susrete ENERGA b2b u okviru kojih je realizovano 100 zakazanih sastanaka, susrete će ove godine ponovo organizirati Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, ali i Trgovinski odjel Austrijske ambasade u BiH.
“Prvi ovakvi susreti su organizirani prošle godine i polučili su odlične rezultate. Ove godine imamo prijavljeno 75 učesnika iz 13 zemalja i zadovoljstvo nam je što smo dio Energe i što dajemo doprinos kvalitetu i sadržaju jednog ovakvog događaja“, kazala je mr.sc. Aida Džamalija Duran iz SERDA-e, koja je pozvala sve zainteresovane kompanije da se do sutra besplatno mogu prijaviti za b2b susrete u okviru ovogodišnje Energe.
Svečano otvaranje sajma ENERGA je sutra u 11 sati, a na ceremoniji otvaranja će između ostalih govoriti Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te predstavnici institucija FBiH, Vlade KS i Organizacionog odbora manifestacije.
Nakon otvaranja u okviru konferencijskog dijela programa Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) će organizirati sesiju ‘Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa’, a prvog dana konferencije će se govoriti i o integraciji vjetroelektrana u elektroenergetski sistem BiH.
Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, učesnicima će u tri dana ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, aktulenoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrana Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, biogasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.
Ulaz na sajam je besplatan, uz neophodnu registraciju na info pultu na ulazu u sajamski prostor, a više informacija o događaju se može pronaći na stranici na www.energa.ba .