Sarajevo među 100 gradova u Misiji klimatski neutralnih i pametnih gradova

0
394
Sarajevo će biti među 100 gradova uključenih u misiju klimatske neutralnosti

Nakon finalne ocjene, u okviru rigoroznog procesa selekcije, 377 aplikacija za Climate-Neutral and Smart Cities Mission/Misija klimatski neutralnih i pametnih gradova, Sarajevo je izabrano kao jedan od 100 gradova te kao jedan od 12 gradova koji nisu iz zemalja EU.
Imajući u vidu važnost ove odluke, javnosti se obratili i predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen navodeći kako su danas proglašeni gradovi koji će učestvovati u EU misiji za postizanje 100 klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. godine, te je tom prilikom potvrdila činjenicu da se u ovom trenutku u Evropi provodi zelena tranzicija.
Prilikom proglašenja pobjednika, Baldwin Matthew, zamjenik direktora Generalnog direktorata za mobilnost i transport, naveo je da ‘
“Imamo veoma snažnu i raznovrsnu listu gradova sa kojima sa nestrpljenjem očekujemo saradnju, uključujući gradove iz svih zemalja članica EU. Ova raznovrsnost će biti važna u kontekstu kreiranja puta za sve gradove s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine”, kazao je prilikom proglašenja pobjednika, Baldwin Matthew, zamjenik direktora Generalnog direktorata za mobilnost i transport.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je naveo da biti izabran među 100 gradova koji će biti uključeni u misiju klimatske neutralnosti je u isto vrijeme čast i izazov.
“Radi se o izazovu kojem ćemo znati odgovoriti, obzirom da nulte emisije znače nulto zagađenje za građane, nove poslove te kreiranje boljeg životnog ambijenta u Sarajevu”, naveo je premijer Forto.
Projektnu aplikaciju je predvodio premijer KS Edin Forto, udružen sa 17 gradonačelnika, odnosno načelnika, a u koordinaciji sa Garretom Patrickom Kellyem, osnivačem i direktorom SEE-Change Neta. Svoje doprinose su dali brojni stručnjaci iz Sarajevske funkcionalne urbane oblasti koja obuhvata Kanton Sarajevo, odnosno općine: Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo, Vogošća, te Grad Istočno Sarajevo, odnosno pripadajuće općine: Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Pale, Sokolac i Trnovo.
Ono što slijedi je zajedničko kreiranje Plana misije te zajednička izrada Ugovora za Climate City, a početkom juna će se održati inicijalni sastanak svih pobjedničkih gradova u Briselu.