Sarajevo: Uskoro počinje obnova tramvajske pruge od S krivine do Marijin Dvora

0
693
Izmjena režima saobraćaja zbog rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem potpisao je danas Ugovor za sanaciju tramvajske pruge na dionici ‘S krivina – tramvajsko stajalište Marijin Dvor’ ukupne dužine 368,88 metara sa predstavnikom izvođača radova Konzorcija OK BAU d.o.o. Gradačac i Željo d.o.o. Konjic Jasminom Beširevićem.
Ugovor je potpisan nakon provedenog otvorenog postupka javne nabavke radova.
Riječ je o prvoj obnovi ovog dijela pruge nakon 42 godine (uključena zamjena postojećih šina), za što je Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja izdvojio 583.951,44 KM.
Ministar Kalem je rekao da su nastojanja Vlade KS kroz ovaj projekt, kao i projekt obnove pruge od Marijin Dvora do Ilidže, unaprijediti javni gradski prijevoz u Sarajevu.
Rok za izvođenje radova je 40 dana, a počet će odmah nakon što se imenuje nadzorni organ nad izvođenjem radova, te obave druge administrativne pripreme, rekao je ministar.
Javnost će, rečeno je, biti blagovremeno informisana o načinu odvijanja tramvajskog i motornog saobraćaja tokom izvođenja radova.
Po riječima ministra Kalema, tramvajska pruga na dijelu od ‘S’ krivine do stajališta Marijin Dvor obnovljena je posljednji put 1978. godine. Dug eksploatacioni period bez ulaganja u kapitalnu obnovu pruge, kao i primijenjen kruti sistem oslanjanja, rezultirali su trajnim deformacijama kolosječnih komponenata i permanentnim razaranjem kolosječne asfalt-betonske ispune.