Sarajevski aerodrom pregovara s Ryanairom, kao zamjenu za odlazeći Wizz Air

0
264
Rezervacija karata u periodu od aprila do oktobra biće dostupna po cijeni od 30 eura

Sarajevski aerodrom pregovara sa Ryanairom i još nekoliko avioprevoznika koji će zamijeniti Wizz Air koji je najavio zatvaranje svoje baze u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od novembra.
U toku su pregovori sa najvećom aviokompanijom u Evropi nakon što je sarajevski aerodrom očekivao da Wizz Air može otići nakon što je počeo obustavljati veći broj ruta za predstojeću zimu još u augustu.
Sarajevski aerodrom je ranije komentarisao da je otvaranje Wizz Air baze ‘od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu’, generirajući značajan dio saobraćaja aerodroma, što je značajno poboljšalo njegovu povezanost. Odlazak Wizz Aira rezultirat će gubitkom svih letova za Belgiju, Holandiju, Francusku i Italiju, kao i operacije za Švedsku, Dansku i Norvešku. Sve destinacije koje upravlja Wizz Air iz Sarajeva vozio je prvenstveno VFR (Visiting Friends and Family) saobraćaj, navodi specijalizirani portal Ex Yu Aviation.
Prije nego što je niskobudžetski avioprevoznik otvorio svoju bazu u glavnom gradu BiH prošle godine, Austrian Airlines je bio glavna transferna aviokompanija za putnike sa drugih evropskih tržišta. On je imao 26% udjela u sarajevskom evropskom transfernom saobraćaju, a slijedili su ga Turkish Airlines sa 18% i Lufthansa sa udjelom od 13 posto.
Ryanair je u procesu širenja svojih operacija u Bosni i Hercegovini. Ova aviokompanija je na tržište ušla 2018. godine sa uslugama do Banje Luke iz koje sada opslužuje sedam gradova, koji će krajem mjeseca narasti na osam uz uvođenje letova za Berlin. Nadalje, Ryanair će u novembru pokrenuti operacije prema Tuzli, uz usluge iz Beča, Stockholma i Memmingena.
Ryanairov direktor za razvoj ruta, Ray Kelliher, izjavio je da se raduju rastu u Bosni i Hercegovini u narednim godinama te da će biti u mogućnosti da objave nove i uzbudljivije rute za naredno ljeto.