Šarović: 600.000 USD za hitno saniranje hemikalije piralen u ‘Incelu’

0
511
Šarović dao saglasnost za preusmjeravanje sredstava za hitno saniranje hemikalije piralen u poslovnoj zoni Incel

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je dao saglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen, u poslovnoj zoni ‘Incel’ u Banja Luci.
Riječ je o sredstvima iz projekta ‘Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom’ koji realizuje UNDP BiH a finansira Švedska vlada (SIDA), a koji se sastoji iz više komponenti.
Obzirom na novonastalu situaciju i urgentnu potrebu rješavanja problema otrovnog piralena, ministar Šarović, kao politička kontakt tačka za saradnju sa GEF-om (Globalni ekološki fond), dao je saglasnost da se sredstva iz projekta, u iznosu od 600.000 USD preusmjere za hitno saniranje hemikalije piralen u ‘Incelu’, i prevenciju štetnih posljedica njegovog uticaja, kao i na sličan projekat koji bude dostavljen kao prioritetan od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Davanju pomenute saglasnosti prethodile su konsultacije ministra Šarovića sa predstavnicima UNDP-a i SIDA-e, kao i nadležnim entitetskim institucijama.
Podsjećamo, u krugu nekadašnje fabrike ‘Incel’ nedavno su otkrivene velike količine hemikalije piralen koja toksično utiče na zdravlje svih živih organizama.