Šarović: BiH ima mogućnosti za mnogo brži ekonomski napredak

0
859
Šarović na sastanku ministara ekonomije u okviru Samita Zapadnog Balkana u Poznanu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović učestvuje na sastanku ministara ekonomije u okviru Samita Zapadnog Balkana koji se od 3. do 5. jula održava u Poznanu u Poljskoj.
Riječ je o samitu na visokom nivou kao dijelu Berlinskog procesa čiji je cilj jačanje regionalne ekonomske saradnje i postavljanje temelja za održivi rast.
Govoreći na panelu o globalnim tržištima i mogućnostima za trgovinu i investicije ministar Šarović je posebno naglasio nužnost preuzimanja niza mjera za uklanjanje prepreka za ekonomski razvoj i povećanje konkurentnosti.
“BiH ni izdaleka nije iscrpila mogućnosti koje joj Inicijativa za Zapadni Balkan pruža. Krećemo se oko regionalnog prosjeka kada je u pitanju ekonomski rast, ali taj rast može biti znatno ubrzaniji u 2019. i narednim godinama“, istakao je Šarović.
U fokusu sastanka ministara ekonomije bilo je jačanje preduzetništva u kontekstu napretka povezanosti EU-a i zapadnog Balkana uz jače integracije ekonomija cijele Evrope.