Sberbank na vrhu liste magazina The Banker među bankama Centralne i Istočne Evrope

0
3339
Ukupni prihodi ruske Sberbanke u trećem kvartalu porasli su 14,5 posto, na 498 milijardi rubalja

Sberbank je preuzela vodstvo među bankama Rusije, Centralne i Istočne Evrope na listi najvećih svjetskih banaka prema rangiranju magazina The Banker. Sberbank se podigla 15 pozicija u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 36. mjesto.
The Banker je vodeći međunarodni magazin koji pokriva poslovanje banaka. Lista ‘Top 1.000 World Banks’ kreira se na godišnjem nivou i uključuje hiljadu najvećih banaka u svijetu na osnovu osnovnog kapitala. Osnovni kapital Sberbanke se povećao za 47 posto u protekloj godini.
Ruske banke zajedno sa brazilskim i indijskim bankama znatno su poboljšale svoje pozicije na listi u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima magazina The Bankar, ukupni profit ruskih banaka povećao se više od 4,5 puta (za 369%) na 14,6 milijardi dolara u 2016. godini.
“Kada pogledamo listu, onda uočavamo da je Sberbank najbolje rangirana od svih banaka koje posluju na tržištu BiH. Na našem tržištu pokazujemo kontinuiranu stabilnost i sigurnost tako da nije slučajno da smo prepoznati kao banka od povjerenja“, izjavio je Vedran Peršić, direktor marketinga i komunikacija Sberbank BH.
Prema listi magazina The Banker prvih pet mjesta zauzimaju ICBC banka, China Construction Bank, JP Morgan Chase & Co, Bank of China i Bank of America.

Komletnu listu The Banker magazina možete pogledati ovdje