SBF 2020 Online Sessions: Održivost bh. ekonomije u kriznim vremenima

Sarajevo Business Forum priprema dokument sa smjernicama za prevazilaženje krize u BiH

0
436
Kroz nekoliko tematskih SBF online sesija organizovat će se diskusije sa vodećim ekspertima

Svjetska pandemija korona virusa je početkom marta 2020. godine počela značajno uticati na privredna kretanja u Bosni i Hercegovini i svijetu, što je kao posljedicu imalo značajno smanjenje svih privrednih aktivnosti u našoj državi. Kriza uzrokovana Covid-19 ima teške posljedice za cjelokupnu ekonomiju u svim državama Zapadnog Balkana, a sve zemlje trebaju iskoristiti raspoložive opcije za snalaženje u krizi.
“Opredijeljenost razvoju bh. privrede, ekonomije i društva u kriznim vremenima za našu državu želimo iskazati kroz realizaciju interaktivnih online sesija na platformi najveće međunarodne investicijske konferencije u regionu – Sarajevo Business Forum”, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i idejni tvorac i organizator Sarajevo Business Foruma.
Koncept je zamišljen tako da se kroz nekoliko tematskih SBF online sesija organizuje diskusija sa vodećim ekspertima, tretirajući posebne industrije i njihovu održivost u kriznim vremenima.
“Identifikovali smo tri ključne industrije kojima trebamo posvetiti pažnju – to su poljoprivreda i proizvodnja hrane, energija i farmaceutika, odnosno proizvodnja lijekova. Želimo postaviti prava pitanja i pokušati ponuditi odgovore i rješenja kako da u ovim životno važnim industrijama proizvodimo dovoljno za potrebe stanovništva BiH”, dodao je Bukvić.
Cilj je da razmjene ideja i diskusija eksperata iz ovih oblasti rezultiraju dokumentom koji će u formi prijedloga biti dostavljen vlastima u BiH kao smjernice stručnjaka za prevazilaženje ekonomske krize.
Inače, 11. Sarajevo Business Forum koji je trebao biti održan u aprilu ove godine pomjeren je na jesen, a organizatori su odlučili da u međuvremenu održe online panele koji će okupiti vodeće domaće stručnjake iz raznih oblasti i koji će dati smjernice za razvoj domaće privrede u ovim uslovima.
Pored učešća stručnjaka u BiH, planirano je da se organizuje i panel na temu regionalnog povezivanja ‘Jedan region – jedna ekonomija’, što je u biti i ideja vodilja prethodnih Sarajevo Business Foruma, na kojem će se okupiti regionalni eksperti i dati smjernice kako se region u ovoj situaciji treba povezati ekonomski i zajedničkim snagama prebroditi krizu.