SBF brifing za predstavnike diplomatskog kora u BiH

0
230
Diplomatama u BiH predstavljene aktivnosti 11. Sarajevo Business Foruma

Povodom održavanja 11. Sarajevo Business Foruma (SBF) danas je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan brifing za predstavnike diplomatskog kora i međunarodnih institucija. Skupu je prisustvovalo više od 30 predstavnika diplomatskog kora u BiH kako bi se upoznali sa aktivnostima u sklopu priprema za najveću poslovno-investicijsku konferenciju u regionu.
Prisutnima se obratio Ahmet Halilović, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koji je istakao važnost SBF-a za povezivanje poslovanja i investicija u BiH i zemlje regiona sa investitorima iz cijelog svijeta.
Sarajevo Business Forum je ove godine zakazan za 11. i 12. maj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Na konferenciji se očekuje učešće velikog broja privrednika i investitora iz cijelog svijeta, u cilju privlačenja novih investicija u BiH, ali i zemlje regiona. Fokus ovogodišnjeg SBF-a je promocija BiH kao zemlje koja je pogodna za nearshoring i proizvodnju u ovom regionu.
Tanja Milašinović – Martinović, šefica Odsjeka za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH je naglasila spremnost ovog ministarstva da podrži organizaciju ovog događaja.
Tema ovogodišnjeg SBF-a je ‘Nearshoring – perspektiva za region’, kako bi se BiH pokazala kao dobra poslovna destinacija. Nearshoring je proces koji podrazumijeva prebacivanje proizvodnje iz dalekih zemalja u BiH, te je ovo značajna prilika za razvoj domaće ekonomije.
Nedžad Gušić, član uprave BBI banke je predstavio aktivnosti i agendu ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma, tokom kojeg će i ove godine privrednici iz regiona imati mogućnost B2B sastanaka sa poslovnim partnerima i investitorima iz cijelog svijeta.
“Preko 80% stranih investitora koji dugi niz godina posluju u BiH je izjavilo da bi ponovo donijelo odluku da investiraju u BiH, te je bitno naglasiti činjenicu da niti jedan investitor u BiH, čije poslovanje je bilo zasnovano na dobroj strukturi i zdravim temeljima poslovanja do sada nije izgubio svoju investiciju u BiH, što nas čini stabilnom zemljom za privlačenje novih investicija”, kazao je Gušić.
Pokroviteljstvo ovog značajnog događaja je i ove godine preuzelo Predsjedništvo BiH, a organizaciju događaja Bosna Bank International (BBI), uz saradnji sa Islamic Development Bank Group, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova BiH, te strateškim partnerom Kantonom Sarajevo.
Sarajevo Business Forum će ove godine imati saradnju i sa USAID u BiH na području sektora turizma, koji je jedna od ključnih sektora na ovogodišnjem SBF. Pored toga, sve općine i kantoni u BiH će imati priliku da predstave svoje lokalne projekte i ono što imaju da ponude na ovogodišnjem SBF.
Prvi dan konferencije će se organizovati u Parlamentu BiH gdje će prisustvovati poslovni i politički lideri iz regiona i svijeta, dok će drugi dan biti rezervisan za poslovne susrete kako bi povezali regionalne i domaće projekte sa poslovnim partnerima i investitorima u BiH i zemljama regiona. Online registracija učesnika, prijava projekata i nominacije za poslovne nagrade otvorene su i dostupne putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.