Schneider Electric digitalizira srednjenaponsku elektrodistribucijsku mrežu u Srbiji

0
253
Rješenja Schneider Electrica unaprijediti će srednjenaponsku elektrodistribucijsku mrežu u Srbiji

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, potpisao je ugovor o isporuci srednjenaponske opreme i softvera za upravljanje mrežom za nadogradnju i unaprijeđenje elektrodistribucijske mreže u Srbiji. Cilj projekta modernizacije nacionalne mreže je povećanje pouzdanosti isporuke električne energije čime će se smanjiti učestalost i trajanje duljine prekida napajanja.
Unaprjeđenje mreže poboljšat će kvalitetu opskrbe električnom energijom i unaprijediti uslugu koju Elektrodistribucija Srbije (EDS), operator distribucijskog sustava pruža svojim krajnjim korisnicima u Srbiji.
“Sigurna sam da će novo ulaganje u modernizaciju našeg elektrodistribucijskog sistema vrijedno 140 miliona eura poboljšati opskrbu naših građana, kao i poslovnih subjekata te smanjiti gubitke u mreži za nekoliko miliona eura godišnje“, izjavila je premijerka Srbije, Ana Brnabić.
Kao vodeći pružatelj tehnoloških rješenja, Schneider Electric nudi proizvode, softvere, rješenja i stručnost potrebnu za modernizaciju, automatizaciju i transformaciju čitavog srednjenaponskog mrežnog sistema zemlje.
doprinosi optimizaciji i dekarbonizaciji korištenja energije na strani potražnje.
“Softver koji razvija Schneider Electric u Srbiji implementirat će se u našu energetsku mrežu kako bi bila pouzdanija s manje prekida i gubitaka“, rekla je Dubravka Đedović, ministrica rudarstva i energetike Srbije.“Ponosni smo što Schneider Electric pomaže Srbiji u ostvarenju ciljeva modernizacije mreže i podržava njenu tranziciju na zelenu energiju“, rekao je Gary Lawrence, direktor Odjela za napajanje i mrežu u Schneider Electricu.