Schneider Electric osvojio svjetsku nagradu za doprinos cirkularnoj privredi

Zahvaljujući cirkularnoj privredi, u 2018. ostvarene su uštede od 40.000 tona primarnih resursa, a 30 miliona tona CO2 nije otpušteno u atmosferu

0
1167
Schneider Electric osvojio nagradu ‘The Circulars 2019’: Priznanje preuzeo Jean-Pascal Tricoire

Schneider Electric, vodeća kompanija na području digitalne transformacije upravljanja energijom i automatizacije, osvojila je nagradu The Circulars 2019 u multinacionalnoj kategoriji.
The Circulars, zajednička inicijativa Svjetskog privrednog foruma i Foruma mladih svjetskih lidera, u saradnji saorganizacijom Accenture Strategy, vodeći je program nagrada za cirkularnu privredu. Zahvaljujući cirkularnoj privredi, u 2018. godini ostvarene su uštede od 40.000 tona primarnih resursa, a 30 miliona tona CO2 nije otpušteno u atmosferu.
Pristup kompanije Schneider Electric cirkularnoj privredisistematski je odmak od rastrošnog linearnog sistema ‘uzmi – proizvedi – odbaci’ koji je dokazano štetan za planetu i klimu.
Promicanje novih sistema, uključujući najam, produljenje životnog vijeka proizvoda, popravak, ponovnu upotrebu i na kraju recikliranje materijala, kada su sve druge opcije iscrpljene.
Nagrada The Circulars 2019 priznanje je predanosti kompanije Schneider Electric cirkularnoj privredi svugdje i na svim nivoima, u sklopu univerzalnog pristupa koji se primjenjuje na sve aktivnosti Schneider Electrica sa naglaskom na:
• Eko dizajn proizvoda čija izrada zahtijeva minimalnu upotrebu primarnih sirovina;
• Vrijednosne odrednice cirkularnosti (povezani objekti, usluge, najam, popravak, povrat, itd);
• Cirkularni opskrbni lanac (obrnuta logistika, servisni centri, centri za modernizaciju i repariranje itd.);
• Upravljanje firmom zasnovanom na četiri pokazatelja cirkularneprivrede u Scheiderovom tromjesečnom nefinansijskom barometru uticaja na održivost.

Program cirkularne privrede

Svi novi proizvodi dizajnirani su ekološki, jednostavni su za popravak, ažuriranje i konačno rastavljanje po isteku životnog ciklusa.
U 2018. godini Schneiderove inicijative cirkularnosti pomogle su u ostvarenju ušteda 40.000 tona primarnih resursa i u smanjenju emisija CO2 njegovih klijenata za 30 miliona tona, a primarno obnovom stare opreme (zgrada, industrije, infrastrukture).
Schneider Electric principe cirkularnosti primjenjuje širom svog opskrbnog lanca. Više od 170 lokacija širom svijeta može da se pohvali TZWL oznakom (Towards Zero Waste to Landfill) i trenutačno ponovno iskorištava 94% svog otpada.
“Cirkularna privreda globalna je strateška odrednica svih naših aktivnosti. Od ključne je važnosti za planetu, poboljšava performanse naših klijenata, pomaže vladama i državama otvaranjem lokalnih poslova, a za nas ima stratešku vrijednost jer stvara održive odnose sa klijentima“, rekao je Jean-Pascal Tricoire, predsjednik i izvršni direktor kompanije Schneider Electric.
Schneider Electric povezan je sa Fondacijom Ellen MacArthur od 2015., kao član Programa cirkularne privrede (CE100) i učestvovao je u stvaranju programa e-učenja o cirkularnoj privredi, koji je do sada pohađalo oko 4.500 djelatnika Schneider Electrica.
Čitava grupacija učestvuje u nastojanju da se ostvari cirkularnost, sa 10.000 inženjera iz sektora istraživanja i inovacija, 12.000 inženjera za usluge i 80.000 djelatnika iz 200 fabrika koji svakodnevno rade na minimiziranju otpada u izradi proizvoda najviše kakvoće.

Ambiciozni ciljevi za 2030.

Nastojanja kompanije Schneider Electric na postizanju cirkularnosti nastavljaju se nizom ambicioznih ciljeva. Grupacija do 2021. namjerava da uštedi 120.000 tona primarnih resursa i smanjiti emisije CO2 svojih klijenata za 120 miliona tona.
Grupacija će do 2025. udvostručiti količinu reciklirane plastike u svojim proizvodima, a do 2030. 100% električne energije za njena postrojenja dolazit će iz obnovljivih izvora (u usporedbi sa današnjih 30%). 100% otpada će se ponovno iskorištavati, dok će se sva ambalaža dobivati recikliranjem ili iz certificiranih izvora.