Simulacija Marsa u pustinji Arapskih Emirata

Unutar simulacije postojat će laboratoriji za proizvodnju hrane, vode i energije, u kojima će stručnjaci moći raditi na razvoju i usavršavanju tehnologija koje bi se jednom za slične svrhe mogle upotrebljavati u ljudskim kolonijama na Marsu

0
1813
Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli projekt Mars Science City kojim će simulirati uvjete na Marsu

Putovanje na Mars nije preokupacija samo Elona Muska, već se njime bave i na Bliskom Istoku. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) proteklog je tjedna pokrenut projekt Mars Science City. U sklopu njega bit će izgrađen veliki simulator kojim bi se trebali na Zemlji što vjernije replicirati uvjeti života na Marsu.
Bit će to ujedno, sa svojih više od 170.000 kvadratnih metara, i najveća simulacija svemirskih uvjeta ikad izgrađena.
Projekt će koštati oko 135 miliona dolara, a cilj mu je privući naučnike iz cijelog svijeta koji će raditi na njemu. Unutar simulacije postojat će laboratoriji za proizvodnju hrane, vode i energije, u kojima će stručnjaci moći raditi na razvoju i usavršavanju tehnologija koje bi se jednom za slične svrhe mogle upotrebljavati u ljudskim kolonijama na Marsu.
Također, u sklopu ovog projekta tim naučnika bit će zatvoren u simulaciji godinu dana, za koje vrijeme će raditi na rješavanju problema života u teškim marsovskim uvjetima. Osim simulatora ovaj će ‘marsovski grad’ uključivati i muzej za posjetitelje i edukacijski centar. Zanimljivo, na predstavljanju je rečeno i kako će kupole Mars Science Cityja biti izgrađene (čak 3D printane) od pustinjskog pijeska, piše Bug.hr.
Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju prema Marsu uputiti svoju prvu sondu 2020. godine, a najkasnije za 100 godinu žele osnovati i prvu ljudsku koloniju na toj planeti.