Sindikalna potrošačka korpa u maju 1.997 KM, najviše se trošilo na hranu

0
355
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec maj 2020. godine iznosi 1.996,53 KM i za 8,81 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.
Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata isplaćena u FBiH u martu ove godine iznosila je 947 KM i za 13 KM je viša od prosječne plate isplaćene u februaru. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,43 posto.
Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.
Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: Prehrana (sa udjelom od 48,3%), Stanovanje i komunalne usluge (17,6%), Higijena i održavanje zdravlja (9,6%), Obrazovanje i kultura (2,5%), Odjeća i obuća (10%), Prevoz (6%) i Održavanje domaćinstva (5,8%).
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 87 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.