Skoro šest milijardi naloga pogođeno je hakerskim napadima u 2021.

0
655
Računi pogođeni hakerskim napadima u 2021. godini

Godina 2021. bila je rekordna u pogledu same veličine hakerskih napada. Prema podacima koje je prikupio i analizirao Atlas VPN tim, 5,9 milijardi naloga je pogođeno kršenjem podataka tokom 2021. Taj izvještaj uključuje kršenja podataka širom svijeta koja su se dogodila od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.
Samo kompilacija mnogih Breaches (COMB) razotkrila je podatke vezane za 3,2 milijarde onlajn naloga, što ga čini najvećim curenjem podataka svih vremena.
Prvi kvartal 2021. godine bio je najuspješniji za hakere i u tom tromjesečju je provaljeno čak 4 milijarde naloga. U drugom kvartalu (Q2), broj naloga pogođenih curenjem podataka opao je za 65% na 1,4 milijarde. U međuvremenu, u drugoj polovini 2021. godine zabilježeno je znatno manje hakerskih napada. Sveukupno, 357 miliona i 93 miliona naloga bilo je pogođeno curenjem podataka u trećem (Q3) i četvrtom (Q4) kvartalu.
Prema podacima Atlas VPN-a, u februaru 2021. je zabilježena najveće kršenje podataka svih vremena — COMB (Compilation of Many Breaches) je odgovorna za curenje ogromnih 3,2 milijarde jedinstvenih kombinacija e-pošte i lozinki sa čistim tekstom.

Pet najvećih curenja podataka u 2021.

Kršenje je nazvano na ovaj način jer nije rezultat jednog hakovanja određene organizacije, već kombinuje podatke koji su procurili iz niza različitih kršenja u rasponu od pet godina, uključujući Netflix, LinkedIn i druge. Probijeni podaci su prvi put ponuđeni na prodaju na RaidForums, forumu za tržište, za samo 2 dolara u februaru.
Ostala kršenja koja su dospjela u prvih pet najvećih curenja podataka u 2021. godini uključuju LinkedIn (700 miliona ljudi), Facebook (533 miliona ljudi), brazilsko Ministarstvo zdravlja (220 miliona ljudi) i SocialArks (214 miliona ljudi).
“Čak i sa kršenjem podataka koje postaje sve veća prijetnja, čini se da organizacije još uvijek ne ulažu dovoljno napora u zaštitu ličnih podataka svojih korisnika”, kazala je Ruta Cizinauskaite, istraživač u Atlas VPN-u.