Slovenci u bankama drže rekordnih 23 milijarde eura

0
439
Bruto vanjski dug Slovenije porastao je u 2021. za 3 milijarde eura u odnosu na 2020. godinu

Slovenci su u pandemijskoj 2020. godini na bankarskim depozitnim računima povećali sredstva na godišnjem nivou za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura, objavila je Banka Slovenije.
Taj rast se pripisuje mjerama na tržištu rada preduzetim tokom pandemije Covid-19, koje su omogućile povećanje plata, ali i zatvaranje mnogih trgovina, zbog čega veći dio prihoda domaćinstava nije potrošen.
Prošle godine bruto raspoloživi dohodak domaćinstava u Sloveniji povećao se za 3,8 posto ili 1,1 milijardu eura u odnosu na 2019. godinu, javlja agencija STA.
Budući da su mnoge usluge bile barem djelimično ograničene tokom zaključavanja, a nepostojeće prodavnice robe zatvorene, domaćinstva su potrošila oko 2,6 milijardi eura manje nego 2019. godine.
Banka Slovenije navodi da su slovenska domaćinstva svoj prihod uglavnom pretvorila u štednju, podižući stopu štednje za gotovo 11,7 bodova na 25 posto.
Centralna banka Slovenije je prošle godine zabilježila još jedan trend – nešto nižu potražnju za potrošačkim kreditima. Iznos tih kredita koje su odobrile banke i štedionice pao je u Sloveniji prošle godine za 218 miliona eura, navodi STA.