Smještajem 15 institucija u Sarajevu godišnja ušteda veća od 1,2 miliona KM

0
894
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH donijelo je dvije odluke o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, čime će biti ostvarena nova budžetska ušteda od oko 1,2 miliona KM na godišnjem nivou.
Odlukom o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija BiH u Sarajevu 15 institucija BiH, koje su zakupljivale prostor, dobit će trajni smještaj u zgradi Union banke Sarajevo.
Naloženo je ovim institucijama da najkasnije do kraja januara ove godine presele u dodijeljene prostorije i u skladu s tim raskinu dosadašnje ugovore o zakupljivanju prostora.
Istovremeno je donesena i izmjena odluke o rasporedu kancelarijskog prostora u zgradi za smještaj institucija BiH u ulici Đoke Mazalića broj 5 u Sarajevu.
Vijeće ministara danas je donijelo Pravilnik o obavezama prevoznika koji dovodi stranca na granični prijelaz Bosne i Hercegovine. Pravilnik prati evropske standarde i ovu oblast usklađuje sa Zakonom o strancima. Usvajanju pravilnika prethodio je proces javnih konsultacija, koji je Ministarstvo sigurnosti provelo sa zainteresiranim javnostima u oktobru prošle godine.
Vijeće ministara BiH, većinom glasova, utvrdilo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima u cilju usklađivanja propisa koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija. Dopune Zakona korak su naprijed u otklanjanju uočenih nedostataka u vezi sa evidentiranjem naplaćenih novčanih kazni i osiguranju uvjeta za praćenje njihove naplate kod izdavatelja prekršajnog naloga.
Vijeće ministara usvojilo je i izmjene Pravilnika o mjerama za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje klasične svinjske kuge. Izmjenom Pravilnika omogućava se nastavak vakcinacije svinja protiv klasične svinjske kuge do kraja 2018. radi sprečavanja širenja ove bolesti u BiH.

Suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH

Vijeće ministara utvrdilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH za period 2018. – 2023. godina, koja je usaglašena s međunarodnim propisima u ovoj oblasti.
Nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji ovu strategiju, Ministarstvo sigurnosti pripremit će i Vijeću ministara BiH dostaviti akcioni plan za njeno provođenje.