S&P: BiH unatoč pandemiji zadržala kreditni rejting, ove godine pad GDP-a za 5%

0
660
Agencija S&P povećala kreditni rejting Bosne i Hercegovine, sa B na B+, uz stabilne izglede

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) je 30. aprila objavila vanrednu procjenu kreditnog rejtinga BiH, koju provodi u za većinu zemalja zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19. U odnosu na redovnu procjenu sa početka marta ove godine, zadržan je rejting ‘B’, dok su izgledi izmijenjeni sa pozitivnih na stabilne.
Imajući u vidu globalni karakter pandemije, kao i izazove koje predstavlja za zdravstvene, ekonomske i finansijske sisteme u okruženju i svijetu, zadržavanje rejtinga i ovakvi izgledi znače da se očekuje kako će mjere koje se poduzimaju u BiH doprinijeti znatnom ublažavanju negativnih efekata pandemije.
Prema mišljenju analitičara agencije S&P, globalna pandemija koju je uzrokovao Covid-19 odrazit će se na ekonomiju BiH, direktno i kroz vanjskotrgovinske kanale. S&P očekuje da će realni GDP u 2020. godini biti smanjen za 5%, te da će fiskalni i vanjski izgledi BiH također biti pogoršani. Ipak, ekonomski oporavak se očekuje u 2021. godini, navodi agencija S&P.
Rejting bi u narednih 12 mjeseci mogao biti i povećan, ukoliko ekonomski oporavak bude i snažniji, ili brži od očekivanog, i ukoliko se poboljša ozračje u kojem se donose domaće politike. Prvenstveno, bilo bi poželjno vidjeti manje konfrontirajuće politike, i politike bazirane na konsenzusu, koje su orjentisane ka strukturalnim reformama i snažnijoj podršci ekonomskom rastu, saopćeno je iz Centralne banke BiH.