S&P potvrdila ‘A’ kreditni rejting Grupe Triglav

0
797
Grupa Triglav uspješno poslovala u 2020. godini, pokazana otpornost na zahtjevne uvjete

Agencija Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je dugoročnu kreditno bonitetnu ocjenu te bonitetnu ocjenu finansijske moći ‘A’ slovenskoj Triglav Grupi, a time i njenom matičnom društvu Zavarovalnici Triglav te kćerinskom društvu Pozavarovalnici Triglav Re.
Bonitetna ocjena ima stabilnu srednjoročnu prognozu, saopćeno je.
Potvrđena visoka bonitetna ocjena odražava vodeću poziciju grupe na slovenačkom rastućem tržištu, te stabilno i profitabilno poslovanje u posljednjih nekoliko godina koje je zasnovano na dobrom upravljanju rizicima.
Bonitetna agencija je u izvještaju (7.9.2018.) ocjenila poslovanje Grupe Triglav kao stabilno uzimajući u obzir njen vodeći položaj na tržištu Slovenije i regije kao i profitabilnom i raznovrsnom portfoliju osiguranja, dobrom prodajnom mrežom te prepoznatljivim brendom. Kao važan apsekt S&P je ukazao na stratešku usmjerenost prema klijentima te njenu vodeću poziciju u pružanju inovativnih proizvoda osiguranja kao i upotrebu alternativnih prodajnih kanala kao što je kupovina osiguranja putem interneta.
»Dobru finansijsku stabilnost obezbeđuje profitabilno poslovanje, veoma konzervativna i stabilna zaštita u vidu reosiguranja te upravljanje rezervacijama. Triglav ima raznovrstan portfolio investicija, koji je većinom usmjeren na ulaganja u eurozoni. S&P smatra izuzetnu likvidnost Grupe kao važnu prednost. Zasniva se na stalnom premijskom prihodu i portfoliju likvidnih sredstava, čime je Triglavu omogućeno da upravlja velikim potraživanjima«, navodi se u obrazloženju agencije S&P.
Ocjena boniteta ‘A’ isključivo je ocjena samostalnog profila kreditnih rizika Grupe i ne sadrži nikakvo povećanje koje bi bilo posljedica povezanosti Grupe sa državom.
Stabilna srednjoročna prognoza kreditnog rejtinga odražava očekivanja S&P da će Triglav grupa i dalje uspješno sprovoditi planiranu strategiju i očuvati jako visoki nivo adekvatnosti kapitala u naredne dvije godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here