S&P potvrdio Triglav grupi bonitetnu ocjenu A, srednjoročna prognoza stabilna

0
617
Rezultati Triglava lani bili pod uticajem jednokratnih događaja, ove godine očekuje se normalizacija poslovanja

Bonitetna agencija S&P Global Ratings je Grupi Triglav, a time i njenom matičnom društvu i kćerinskom društvu Pozavarovalnici Triglav Re, ponovo potvrdila dugoročnu kreditnu ocjenu boniteta i bonitetnu ocjenu finansijske snage ‘A’ sa stabilnom srednjoročnom prognozom. Visoka ocjena odraz je stabilnog i profitabilnog poslovanja Grupe Triglav, njene solidne kapitaliziranosti, promišljene reosigurateljne zaštite i vodeće tržišne pozicije u Sloveniji i regiji. Bonitetna ocjena ‘A’ isključivo je ocjena samostalnog profila kreditnih rizika Grupe i ne sadržava nikakva povećanja koja bi bila posljedica povezanosti Grupe s državom, saopćeno je.
S&P u svom izvještaju ocjenjuje profil rizičnosti poslovanjaGrupe Triglav kao solidan, a profil finansijskih rizika kao vrlo solidan. Navodi da Grupa sa svojom fokusiranošću na klijente i u trenutnim zahtjevnim uvjetima osigurava stabilno i profitabilno poslovanje u obje djelatnosti – osiguranju i upravljanju imovinom.
Vodeći tržišni položaj na slovenskom tržištu omogućuje joj primjenu ekonomije obima, što nadopunjuje svojom razgranatom ponudom i prodajnom mrežom te upotrebom snažne robne marke.
Profil rizičnosti Triglava je dobar, povezan je s konzervativnom investicijskom politikom te stabilnom i učinkovitom reosiguravajućom zaštitom, a investicijski portfelj je kvalitetan i dobro diverzificiran, većinom u euro području. S&P smatra da je navedeno u kombinaciji s discipliniranim preuzimanjem osiguravajućih rizika ključni temelj koji garantuje stabilnost poslovanja i položaja Grupe Triglav.
Stabilna srednjoročna prognoza bonitetne ocjene odražava očekivanja S&P-a da će Grupa Triglav i u idućem, najmanje dvogodišnjem razdoblju uspješno održavati poslovnu strategiju s naglaskom na rastu i daljem diverzificiranju poslovanja. Agencija očekuje da će Grupa Triglav unatoč pandemiji i njenim utjecajima očuvati dobro, stabilno poslovanje i visoku kapitaliziranost te da će i u iduće dvije-tri godine ispunjavati kriterije najmanje za ocjenu ‘AA’.