S&P snizio kreditni rejting Rusije u kategoriju ‘smeće’

0
309
Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je pad ruskog kreditnog rejtinga

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je pad ruskog kreditnog rejtinga, pri čemu je bonitetna agencija S&P snizila rejting Rusije na status ‘smeća’, Moody’s ga je stavio pod lupu radi izglednog pada u tu kategoriju, dok su S&P i Fitch smanjili kreditni rejting Ukrajine.
S&P je snizio dugoročni kreditni rejting Rusije na ‘BB+’, s ‘BBB-‘ i upozorio da bi rejting mogao i dalje padati, nakon analize makroekonomskih posljedica sankcija.
Ta agencija smanjila je i ocjenu Ukrajine na ‘B-‘ s ‘B’.
Ovo nije prvi put da se Rusija našla u kategoriji ‘smeća’ (junk) po kreditnom rejtingu. Moody’s i S&P poduzeli su slične korake početkom 2015. nakon što su aneksija Krima i pad cijena nafte uzrokovali krizu ruske valute rublja.
Postoji ‘ozbiljna zabrinutost’ za sposobnost Rusije da upravlja razornim učinkom novih sankcija na njezinu ekonomiju, javne financije i finansijski sistem, smatra agencija Moody’s.
Rusija je još uvijek u investicijskim zonama Moody’sa i Fitcha (Baa3 odnosno BBB-), zbog jedne od najnižih nivoa duga na svijetu od samo 20% BDP-a i gotovo 650 milijardi dolara deviznih rezervi.
Moody’s, međutim, navodi da bi odluka da se razmotri trenutni kreditni rejting Rusije radi njegova smanjenja, odražavala negativne kreditne implikacije na kreditni profil Rusije zbog dodatnih i strožih sankcija koje su joj nametnute. Moody’s navodi da će njegova odluka ovisiti o razmjerima sukoba i ozbiljnost dodatnih zapadnih sankcija, koje su već pogodile neke od najvećih ruskih banaka, vojni izvoz i članove najužeg kruga ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Moody’s je također stavio na reviziju ukrajinsku ocjenu ‘B3’ koja je već ionako u kategoriji ‘smeće’.
Fitch, međutim, nije čekao, te je odmah smanjio rejting Ukrajine za cijela tri stepena na ‘CCC’ s ‘B’. Objašnjava pritom kako postoji velika vjerojatnost produljenog razdoblja političke nestabilnosti, pri čemu je promjena režima vjerojatni cilj predsjednika Putina, što povećava političku nesigurnost i potencijalno potkopava spremnost Ukrajine da otplati dug.
Moody’s je također upozorio da bi teški sukob mogao znatno otežati Kijevu borbu s otplatom duga, preosi agencija Hina.
Manja evropska rejting agencija Scope, procijenila je da bi ukrajinski državni dug mogao skočiti iznad 90% BDP-a do 2024. sa sadašnjih oko 50%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here