Sparkasse Bank i Fondacija Mozaik: Odabrano četiri start-up projekta mladih za kreditiranje

0
938
Projekt 'Korak po korak' namjenjen ekonomskom osnaživanju mladih

Stručni žiri Sparkasse bank dd BiH i Fondacije Mozaik odabrao je četiri poslovna plana koji su svojom kvalitetom ušli u posljednju fazu projekta namjenjenom ekonomskom osnaživanju mladih ‘Korak po korak’.
Nakon što su tokom trajanja projekta ‘Korak po korak’ stekli znanja iz segmenta razvoja biznis ideje, analize tržišta i konkurencije, upravljanja troškovima i finansijskog poslovanja, vlasnici start-up kompanija mladih predstavili su svoje poslovne planove stručnom žiriju Sparkasse Bank dd BiH i predstavnicima Fondacije Mozaik.
“Tokom projekta vidjeli smo dosta dobrih ideja, a četiri od njih su se izdvojile kao najbolje, te ulaze u finalnu, završnu fazu projekta u kojoj će im biti pružena mogućnost da realiziraju kreditna sredstava za daljnji razvoj svog biznisa. Riječ je o poslovnim planovima za Superžena – Agencija za pružanje usluga čišćenja kućanstava, poslovnih prostora i stambenih zgrada, Igraj Uči Rasti – Izrada didaktičkih igračaka za djecu do 12 godina starosti, Sigurna ruka – Pružanje usluga čišćenja i brige o starim licima, te Stap Milk-Proizvodnja domaćih mliječnih proizvoda”, izjavio je Adnan Mušić, regionalni direktor Sparkasse Bank i koordinator projekta.
Direktor Impakt inkubatora u Fondaciji Mozaik Vladimir Marić istakao je kako su ova četiri društvena startapa vrijedno radila sa mentorima Fondacije Mozaik cijelu godinu kako bi dosegli nivo organizacije i ozbiljnosti kojeg je prepoznala Sparkasse Bank.
“Drago nam je što među odabranima vidimo dva uslužna i dva proizvodna biznisa, sva četiri sa odličnim potencijalom za rast u BiH i regionalno”, rekao je Marić.
‘Korak po korak’ je sveobuhvatni program podrške za ekonomsko osnaživanje mladih u BiH koji ima za cilj da putem razvoja preduzetničkih znanja i vještina pomogne mladim ljudima da ostvare ekonomski napredak i započnu sopstveni posao. U svim zemljama u kojima posluju, članice Erste grupacije uspješno provode projekte društvenog bankarstva, a ovo je prvi put da se projekat realizuje i u BiH, u saradnji s Fondacijom Mozaik.