Sparkasse Bank kroz program Social Impact Award podržava društveno poduzetništvo mladih

0
375
Sparkasse Bank je i ove godine podržala realizaciju Social Impact Award u BiH

Sparkasse Bank je i ove godine podržala realizaciju Social Impact Award u Bosni i Hercegovini, regionalnog programa koji promovira društveno poduzetništvo mladih.
U završnici projekta, studenti iz BiH su svoja iskustva i ideje imali priliku prezentirati na najvećem međunarodnom virtuelnom događaju za mlade društvene poduzetnike i poduzetnice, SIA Summit, koji se održao 26-28. novembra.
Dvadeset mladih finalista SIA-a iz Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem SIA Summitu dobilo je priliku čuti inspirativne priče društvenih poduzetnika, lidera i predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, kao i korporacija, među kojima je i Alma Zadić, ministrica u austrijskom Ministarstvu pravde, Beatrice Fihn, dobitnica Nobelove nagrade za mir, Paul Chatterton iz WWF i mnogi drugi, te ostvare saradnju s vršnjacima iz 15 zemalja svijeta.
Social Impact Award (SIA) je takmičenje za mlade koji svojim idejama žele napraviti društvenu ili ekološku promjenu u svojim lokalnim zajednicama. Misija ovog takmičenja je promocija društvenog preduzetništva među mladima. U BiH, projekat provodi Fondacija Mozaik uz podršku Sparkasse Bank. U ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 172 mladih, iz preko 50 općina i gradova širom BiH koji su imali priliku pohađati radionice za razvoj svojih ideja i sticanje znanja kroz mentorsku podršku, te ostvariti kontakte sa lokalnom zajednicom društvenih poduzetnica i poduzetnika.
Među brojnim prijavljenim učesnicima iz cijele Bosne i Hercegovine, nagrada community votinga pripala je projektu ‘Balon sportska sala’ iz Bihaća, dok su za pobjednike izborom komisije proglašeni projekti SKAMT, D-APP i ‘Peletirane kuglice od ovčije vune’.
Više o njihovim idejama kao i o idejama ostalih učesnika možete pogledati na linku: https://bosnia.socialimpactaward.net/knjiga-inspiracije/