Spriječiti zastoj projekta EBRD-a u BiH

0
841
Ministar Bevanda razgovarao sa zvaničnicima EBRD-a

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas direktora Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Iana Browna i višeg savjetnika za investicije ove banke Franklina Stevesa.
Na sastanku je razgovarano o projektima koje su u toku i budućim aktivnostima koje u BiH finansira EBRD, kao i o aktualnoj situaciji u vezi s akumuliranjem prihoda od cestarina na posebnom podračunu Centralne banke BiH.
Ministar Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, kazao je da nije bilo saglasnosti među entitetima u vezi načina raspodjele prihoda od cestarina čime nisu stvoreni uvjeti da se novac doznači javnim entiteskim preduzećima za izgradnju autocesta.
Tokom sastanka bilo je riječi o pružanju podršku privatnom sektoru u BiH što bi EBRD podržala kroz Vijeće investitora ali su ove aktivnosti u začetku iako je ranije potpisan Memorndum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i EBRD-a.
Sagovornici su se složili da je nužno u ove projekte uključiti i niže nivoe vlasti zbog nadležnosti koje imaju i bolje operativnosti kako ne bi došlo do zastoja u započetim reformama koje trebaju ubrzati investicijske procese, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.