Srebrenik: Ugašen požar u pogonu Zaharexa, šteta milionska

0
300
Šta je urok požara u Zaharexu bit će utvrđeno istragom i vještačenjem

Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik uz pomoć kolega iz Tuzle, Gračanice i Lukavca uspjeli su ugasiti vatru koja je sinoć izbila u firmi Zaharex u Srebreniku, te spriječiti njeno širenje i, kako su kazali, nastanak ekološke katastrofe na pordučju ove općine.
Vatra je ugašena jutros tek oko pola pet. Prilikom požara povrijeđena su dva vatrogasca i jedan civil. Jedan od vatrogasaca je lakše otrovan zbog udisanja štetnih hemijskih materija, a drugi je lakše povrijedio rame prilikom pada. Nakon pregleda u Kantonalnoj bolnici u Tuzli pušten je na kućno liječenje, navodi portal Radiosrebrenik.ba.
Muhamed Ibrić, komandir PVJ Srebrenik rekao je kako je najvažnije da su spriječili da požar uđe u dio fabrike gdje se nalaze sirovine.
“Da je vatra došla do spreminka sa polietilenom, nastala bi ekološka katastrofa. Požar se brzo širio i predstavljao je veliku opasnost. Na svu sreću, uspjeli smo mu stati ukraj i sve je dobro završilo”, kazao je Ibrić.
Zaim Hasanović, vlasnik fabrike Zaharex, sinoć je za Faktor.ba kazao da je šteta od požara milionska. Šta je urok požara još se ne zna i to će biti utvrđeno istragom i vještačenjem. Firma Zaharex je jedan od vodećih proizvođača madraca, bonell žičanih jezgara i spužve u Bosni i Hercegovini.