Šteta od Harveya i Irme mogla bi se popeti na 290 milijardi dolara

Munich Re upozorio na slabiju neto dobit u 2017. zbog uragana Harveyja i Irme

0
1364
Uragan Irma će, po procjenama AccuWeathera, prouzročiti štete od oko 100 milijardi dolara

Ukupni iznos šteta od uragana Harvey i Irme mogao bi dosegnuti 290 milijardi dolara, što odgovara 1,5 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a, objavljeno je u novom izvještaju meterološke kompanije AccuWeather.
Uragan Harvey poharao je krajem avgusta američku saveznu državu Teksas i dijelove Louisiane i bit će ‘najskuplja’ vremenska nepogoda u istoriji SAD-a s ukupnim iznosom šteta od 190 milijardi dolara, odnosno jedan posto američkog BDP-a koji ukupno iznosi 19.000 milijardi dolara, procjenjuju u AccuWeatheru.
Uragan Irma će, po procjenama AccuWeathera, prouzročiti štete od oko 100 milijardi dolara, čime bi se svrstala među ‘najskuplje’ uragane u istoriji.
Procjena uključuje zbrojene troškove prekida poslovanja, povećane stope nezaposlenosti kroz dulje razdoblje, štete na transportnim sistemima i infrastrukturi, gubitak uroda poljoprivrednih kultura, veće troškove goriva, štete na kućanstvima i gubitak vrijedne dokumentacije. Osiguranje će, kako se navodi, pokriti samo djelić tih gubitaka.
Njemački Muniche Re prvi je među velikim reosiguravateljima upozorio da možda neće ostvariti zacrtanu neto dobit za ovu godinu zbog šteta koje su prouzročili razorni uragani Harvey i Irma.
“Očekuje se da će ta dva događaja rezultirati većim osiguranim gubicima koje tržište i Munich Re u ovom trenutku nisu u mogućnosti procijeniti”, stoji u saopćenju njemačkog reosiguravateljskog diva, prenosi Hina.
Iz Munich Rea navode da će vjerojatno izvijestiti o gubitku u trećem tromjesečju zbog uragana ali da će zahvaljujući dovoljno snažnoj kapitalnoj osnovici i dalje moći svojim klijentima nuditi kompletno reosiguranje.
Upozoravaju također da možda neće ostvariti zacrtanu neto dobit za ovu godinu, u rasponu od dvije milijarde do 2,4 milijarde eura.
Početkom tjedna u njemačkoj su kompaniji gubitke za globalnu osiguravateljsku industriju povezane s uraganom Harvey procijenili na 20 do 30 milijardi dolara, što bi bilo na nivou onih koje je 2012. godine prouzročio uragan Sandy.