Stockholm dobio dva autonomna minibusa

0
1508
U poslovnoj zoni Stockholma narednih šest mjeseci prometovat će dva minibusa bez vozača

U Stockholmu su ove sedmice u pogon pušteni prvi autonomni autobusi. U sklopu pilot-projekta kompanije Ericsson i švedskih kompanija koje se bave upravljanjem javnim prevozom, te samog grada Stockholma, u poslovnoj zoni u tom gradu narednih šest mjeseci prometovat će dva minibusa bez vozača.
Svaki od njih može prevoziti do 11 ljudi, a vozit će po javnim cestama na kojima se istovremeno odvija uobičajen promet, gdje hodaju pješaci i voze se biciklisti. Najveća brzina ovih autonomnih minibusa je 24 km/h, prevoz putnika bit će besplatan, a za početak će trasa na kojoj voze povezivati dvije stanice udaljene oko 1,5 kilometara.
Autonomni busevi će cestama navigirati uz pomoć senzora i GPS-a, a komunicirat će sa stanicama, semaforima i interaktivnim prometnim znakovima koristeći Ericssonovu tehnologiju Connected Urban Transport (CUT), piše Bug.hr. U vozilima će za cijelo vrijeme vožnje biti i 12. osoba, rezervni vozač jer to traže lokalni zakoni. On će moći preuzeti kontrolu nad minibusom bude li za to potrebe.