Sutra otvaranje Sarajevo Halal Fair-a

0
651
Sarajevo Halal Fair održat će se od 27. do 29. septembra

Bogat program i vrlo zanimljivi paneli na kojima će neki od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal industrije, biznisa i akademske zajednice diskutirati o aktuelnim temama vezanim za svjetsko i regionalno halal tržište očekuju učesnike međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) koji počinje sutra (27.9.) i trajat će tri dana.
Sarajevo Halal Fair organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB).
Tokom tri dana trajanja SHF-a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Prvog dana SHF 2018 učesnici će imati priliku prisustvovati panelu ‘Halal standardizacija i certifikacija/akreditacija’ u okviru koje će panelisti govoriti šta su zapravo halal standardi, procesu provođenja halal standardizacije i značaju halal certifikata.
Drugi panel koji će biti održan prvog dana SHF-a posvećen je kvalitetu halal hrane i njenom značaju za zdravlje konzumenata.
Prvog dana održat će se i B2B sastanci bosanskohercegovačkih i malezijskih kompanija i privrednika iz BiH.
O iskustvu kompanija iz Federacije BiH, koje su halal certificirale svoju proizvodnju i proizvode, govorit će se u okviru info dana Asocijacije halal proizvođača pri Privrednoj/gospodarskoj komori FBiH.
Treći dan SHF-a, u subotu, započet će dodjelom nagrada Sajma najuspješnijim učesnicima.
U fokusu SHF-a bit će islamske finansije, odnosno način na koji islamske finansije povećavaju rast u doba poremećaja čemu je posvećen panel čiji je moderator Sofiza Azmi, direktor, Cambridge IFA – konsultantske kuće za finansijske usluge koja se bavi razvojem i upotrebom moćnih najsavremenijih analitičkih alata za procjenu poslovnih podataka, makroekonomskih pokazatelja i razumijevanje trendova na tržištu.
Posljednjeg dana SHF-a bit će dodijeljene nagrade Global Islamic Finance Awards (GIFA), jedne od najprestižnijih nagrada u oblasti liderstva i islamskim finansijama. Osnivač GIFA nagrade za liderstvo i islamske finansije je Edbiz Corporacija, a nagrada se dodjeljuje od 2011. godine.
Tokom trodnevnog SHF-a održat će se i promocija prve Halal kuharice u Hrvatskoj, poznati bosanskohercegovački kuhari će održati prezentacije pripremanja hrane u skladu sa halal standardima, a bit će održana izložba ‘Biseri islamske arhitekture’ Islam Art Magazina u sarajevskoj Vijećnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here